ГолосUA
13:01 17/11/2008

Українці вважають, що зараз не час для заощаджень

55% українців вважають ситуацію, яка склалася в країні, несприятливою для заощаджень.

Як повідомив кореспондент ГолосUA, про це заявив керівник проекту дослідження споживчих настроїв в Україні, співробітник Міжнародного центру перспективних досліджень Максим Борода.

За його словами, кількість опитаних українців, які негативно оцінюють поточний час для заощаджень, в другому півріччі 2008 року зросла на 20%. Це перше суттєве зростання цього показника за останні 3 роки. Більша частина опитаних вважає, що негативними чинниками цього явища є нестабільна ситуація в країні, а також інфляційні очікування щодо майбутнього.

За даними експерта, індекс інфляційних очікувань українців становить 186,5 при тому, що максимальний показник вірогідності інфляції — 200 пунктів.

Як зауважив Максим Борода, індекс економічних очікувань восени 2008 року впав на 27,1 пунктів до рекордно низької позначки 67,2. Узагальнюючи, можна сказати, що за останні 8 років українці ще ніколи не оцінювали ситуацію настільки негативно. Індекс короткострокових очікувань українців становить 54,1. У той же час, більшість громадян очікують, що зміни в їх особистому матеріальному становищі будуть менш негативними, ніж в економічній ситуації в цілому. Тому відповідний індекс в Україні становить 71,4 п.

 

Читайте также по теме