ГолосUA
10:14 13/03/2009

«Укрспирт» заборонив виробляти спирт збитковим підприємствам

Державний концерн спиртової та лікеро-горілчаної промисловості «Укрспирт» заборонив випуск спирту своїм спиртним заводам, які в 2008 році працювали із збитками.

Про це ГолосUA повідомили в прес-службі концерну.

Таке рішення прийнято за результатами підсумкових нарад по регіонах, в ході яких спеціальна комісія концерну, спільно з представниками органів місцевого самоврядування, мала нагоду детально вивчити економічну та соціальну ситуацію на кожному заводі.

Станом на сьогодні основну частину прибутків концерну «Укрспирт» (67.83%) формують 10 кращих заводів. Однак їх та інших заводів прибутки розчиняються в показниках іншої десятки, — ТОП-10 найгірших заводів, які приносять концерну 64.34% (40 956 тис. грн.) збитків. Ще 10 заводів вже кілька років не виробляють продукцію, але людям стабільно нараховують повну зарплатню, таким чином ще збільшуючи заборгованість.

За результатами 2008 року 33 підприємства концерну «Укрспирт» є збитковими.

Станом на 1.03.2009 року, тільки 23% загальної заборгованості по заробітній платні – це заборгованість працюючих заводів, що має перспективу погашення. Все інше – 77% заборгованості – це нарахування заводів, яки вже давно не працюють. />  
За словами голови концерну «Укрспирт» Івана Яковця «навіть якщо сьогодні приймуть всі необхідні для розвитку галузі закони: біоетанол, біопаливо, технічний спирт як сировина для хімічної промисловості, то зазначені підприємства не мають майбутнього. Їх можна використати хіба що як майданчики для будівництва нових, високотехнологічних підприємств. Велика кредиторська заборгованість, тотальна зношеність обладнання і відсутність ринків збуту готової продукції підтверджують недоцільність пропуску даних підприємств».

 

Читайте также по теме