ГолосUA
07:13 28/09/2009

Уряд Гондурасу забрав конституційні права у громадян країни

Уряд Гондурасу вдався до крайніх методів, намагаючись врятувати контроль над країною.

Влада країни оприлюднила декрет про призупинення дії конституційних гарантій для громадян на 45 днів. Документ передбачає обмеження прав на свободу пересування та свободу волевиявлення, а також на проведення масових суспільних заходів. Фактично це означає відміну демократичних прав населення, що гарантуються конституцією країни.

Відповідно до декрету, поліція та армія отримують карт-бланш у розгоні будь-яких маніфестацій, а влада — можливість заборонити без попередження діяльність усіх ЗМІ, що розповсюджують інформацію проти влади.

До цих заходів влада Гондурасу вдалася, згідно з офіційною заявою, «для забезпечення миру та внутрішньої безпеки». У документі підкреслюється, що піти на такі кроки довелося у зв’язку із подіями, що відбулися після повернення законного президента, котрий з початку тижня перебуває на території посольства Бразилії у столиці центральноамериканської республіки Тегусігальпі.

Відміна конституційних гарантій в Гондурасі передбачає також, що будь-який громадянин, що викликає підозри у поліцейського чи військового патруля, може бути заарештований, якщо він перебуває на вулиці у не відведений владою час. Усі заарештовані «повинні перебувати у центрі для тимчасового затримання».

Відповідно до декрету, «уряд де-факто», а також усі міністерства та відомства країни повинні «надавати підтримку» поліції у реалізації операцій, котрі виконують останні.

За матеріалами: ИТАР-ТАСС

 

Читайте также по теме