ГолосUA
06:58 19/04/2010

Уряд та Фірташ можуть «розпиляти» «Надра» навпіл

Правління Нацбанку ввечері 15 квітня ухвалило рішення рекомендувати Кабінету Міністрів націоналізувати банк «Надра» спільно зі стратегічним інвестором в частках 50%/50%.

Про це «КоммерсантЪ-Украина» розповіло джерело в НБУ.

«Це була пропозиція Василя Пасічника (заступник голови НБУ – ред.), яку підтримали. У понеділок постанову має підписати Володимир Стельмах, і рішення залишиться за урядом», – сказало джерело.

За його словами, стратегічний інвестор – Дмитро Фірташ – не готовий самостійно збільшити капітал банку на велику суму, тому і просить участі держави.

У Нацбанку повідомили: «Спочатку ми оцінювали необхідність докапіталізації банку «Надра» в 6 млрд грн, потім – в 7 млрд грн, а зараз бачимо, що потрібно не менш ніж 10 млрд грн, і то не факт, що достатньо».

У НБУ вважають, що Кабмін може вирішити долю банку «Надра» у найближчий день, оскільки віце-прем’єр з економічних питань Сергій Тігіпко 15 квітня заявив, що для ухвалення рішення їм необхідні лише пропозиції НБУ.

За інформацією джерел видання, 16 квітня міністр фінансів Федір Ярошенко зустрічався з представниками НБУ і націоналізованих банків для уточнення реальних масштабів їхніх проблем. У Кабміні не виключають можливості ліквідації «Надра», пояснюючи пропозицію НБУ прагненням повернути 7,1 млрд грн виданого банку рефінансування, відзначили джерела.

У Світовому банку, який в 2009 році брав участь в розробці процедури націоналізації українських банків, підтримують ідею ліквідації «Надра». «Наша думка – якщо рятувати банк «Надра», пропонуючи його інвесторам, то вони мають бути з чудовою репутацією і коштами. Репутація інвестора – умова номер один, але ми поки не бачимо такого хорошого інвестора. А якщо такого інвестора немає, то банк краще ліквідувати», – заявив координатор проектів Світового банку в Україні, Білорусії та Молдові департаменту розвитку приватного і фінансового сектора регіону Європи і Центральної Азії Маріус Вісмантас.

За матеріалами: «КоммерсантЪ-Украина» />  

Читайте также по теме