ГолосUA
08:34 24/09/2009

Уряд залишив «цукрові» дотації на минулорічному рівні

Уряд виділив зі стабілізаційного фонду 219 млн. гривень дотацій виробникам цукрового буряка.

Про це заявив міністр аграрної політики Юрій Мельник.

За його словами, дотації будуть розподілятися з розрахунку 750 гривень на гектар посівів.

"Це не перевищує рівень минулого року", — зазначив голова асоціації "Укрцукор" Микола Ярчук.

Уряд дотує посіви цукрових буряків з минулого року через скорочення їх площ, яке почалося в 2006 році.

Тоді в результаті перевиробництва цукру в країні ціни на нього різко впали, і знизилися закупівельні ціни на буряк.

У той же час в 2007/2008 році зросли закупівельні ціни на зернові, рентабельність вирощування яких досягала 100%, а буряків — не більше 30-40%.

В результаті аграрії почали скорочувати площі посівів цукрового буряка і розширювати посіви зернових, говорять учасники ринку.

За допомогою дотацій у минулому році зупинити скорочення площ посівів цукрового буряка не вдалося — вони зменшилися з 584 тис. га в 2007 році до 333 тис. га в минулому.

"Виділення урядом дотацій на рівні 750 грн./га в нинішньому році також не приведе до значного збільшення площі посівів цукрового буряка. Ми й інші великі агрохолдинги збільшимо їх відповідно до затверджених раніше планами, але більшість сільгоспвиробників не стануть цього робити", — упевнений голова ради директорів цукрового союзу "Укррос" Олександр Федоренко.

За його словами, буряк — більш витратна культура, ніж зернові, інвестиції в гектар посівів яких не перевищують 2,5-3 тис. гривень.

Це означає, що обсяг виробництва цукру в 2010 році в Україні не перевищить обсяг нинішнього року, який в асоціації "Укрцукор" прогнозують на рівні 1,5 млн. тонн при обсязі споживання на внутрішньому ринку 2-2,2 млн. тонн.

За матеріалами «Коммерсант-Украина»

 

Читайте также по теме