ГолосUA
17:41 14/01/2010

Усунення монополістів у сфері виробництва документів дозволить знизити ціну паспорта — Сухов

Усунення консорціуму ЄДАПС, який є монополістом з виготовлення державних документів, дозволить знизити вартість паспорта громадянина України.

Про це повідомив Уповноважений уряду з питань антикорупційної політики Юрій Сухов на брифінгу в Кабінеті міністрів, передав кореспондент ГолосUA.

«Тривалий час у нас в державі діяла корумпована схема, коли одне підприємство в Україні стало монополістом. І вийшла ситуація, що вона самостійно може контролювати ціну державних документів», — сказав Ю. Сухов.

Він пояснив, незважаючи на те, що консорціум ЄДАПС складається з корупційних структур, його включено у ряд державних підприємств. «Відтак, виникла ситуація, коли МВС не може зі своїм підприємством укласти договір на виготовлення паспортів, і укладає цей договір через посередника, тобто ЄДАПС. У результаті цієї схеми, ЄДАПС збільшує вартість паспорта», — сказав представник Кабміну.

Урядовець наголосив, що виготовлення документів та їх ціноутворення — виняткова функція держави та державних підприємств. «Тут ні про яку комерцію мови бути не може. Бланки документів повинні вироблятися в результаті домовленостей між МВС, поліграфкомбінатом «Україна» та іншими державними підприємствами. Тільки так ми зможемо знизити вартість бланка паспорта громадянина України з 12 до 10 грн», — сказав Ю. Сухов.

О. Каретнікова

 

Читайте также по теме