В Івано-Франківську в 2010 році у генетичній лабораторії, яка діє на базі випробувального центру ДП «Івано-Франківськстандартметрологія», проведено понад 600 випробувань зразків продовольчої сировини та харчових продуктів. Вміст ГМО виявлено у понад 30 зразках досліджуваної продукції, що становить 5% від загальної кількості зразків.
Про це кореспонденту ГолосUA повідомили у ДП «Івано-Франківськстандартметрологія».
Генетично модифіковані компоненти виявлялись у ковбасних виробах, заморожених напівфабрикатах (пельмені, фарші), паштетах, соєвому текстураті та білку, кукурудзяних паличках, комбікормах.
На перший погляд, картина стосовно наявності ГМО є доволі оптимістичною, адже 5% генетично модифікованої продукції – не такий вже і страшний показник. Однак, варто наголосити, що продукцію, яка досліджувалась, добросовісні виробники добровільно здавали на дослідження для того, щоб виконати вимоги нормативних документів стосовно маркування. Насправді, реальна картина величини сегменту модифікованої продукції у рази перевищує показник 5%.
А. Романюк />