ГолосUA
18:42 05/07/2010

В ТСК щодо рішення Стокгольмського суду неприпустиме політичне протистояння — Кінах

Народний депутат, член парламентської фракції Партії регіонів Анатолій Кінах заявив про неприпустимість політичного протистояння в діяльності ТСК щодо рішення Стокгольмського арбітражного суду.

Про це повідомила прес-служба Партії регіонів.

За словами політика, якого обрано заступником голови Тимчасової слідчої комісії ВР щодо з‘ясування обставин рішення, яке було винесено Стокгольмським арбітражним судом, потрібно провести прозоре і неупереджене розслідування всіх обставин справи.

"Сьогодні Тимчасова слідча комісія провела своє перше засідання. Виступаючи на ньому, я наголосив на тому, що це питання має принципове значення для України. На мій погляд, воно лежить в площині енергетичної безпеки, необхідності формування прозорого ринку енергоносіїв і, в першу чергу, продемонструє світу правовий рівень нашої держави" , — зазначив А. Кінах.

"Саме тому дуже важливо, щоб діяльність членів ТСК була не лише відокремлена від політичної конкуренції і фракційної приналежності, але й, наскільки це можливо, відкритою для суспільства. Сподіваюся, що намагання відстояти інтереси української держави дозволить об‘єднати зусилля всіх членів комісії і підготувати об‘єктивний висновок" , — додав він.

На думку депутата, проблема, яка стала причиною створення ТСК, однозначно потребує комплексного розгляду. Щоб мати повну картину, потрібно дослідити не лише період 2009 року, але й попередні періоди. "Мною була внесена пропозиція затребувати всі необхідні документи, в тому числі і контракти, підписані в газовому секторі в період з 2006 по 2009 роки", — сказав А. Кінах.

"Не менш важливо також мати і чітке уявлення про статус рішення Арбітражного інституту Стокгольмської торгової палати. /> Але найголовнішим є необхідність залучення до роботи юристів з міжнародного права. Вони повинні надати комісії чіткий алгоритм можливих дій щодо захисту інтересів України правовими методами", — заявив політик.

Але спочатку, на думку А. Кінаха, потрібно вивчити всі матеріали, які надійдуть. Адже для підготовки висновків необхідно спиратися на документи, статистику, аналітику, іншу інформацію. Потрібно також ознайомитися з точкою зору попередньої влади стосовно предмету справи. Саме для того, щоб прийняти неупереджене рішення, на наступне засідання ТСК планується запросити колишніх прем‘єр-міністра, міністра палива і енергетики, представників «РосУкрЕнерго» та «Нафтогазу».

Лише спираючись на документальні матеріали і пояснення посадових осіб, причетних до цієї справи, члени ТСК можуть визначити позицію з цього питання. Маю надію, що розгляд справи не перетвориться на з‘ясування стосунків влади і опозиції. До того ж, коли мова йде про енергетичну безпеку держави, про захист наших стратегічних інтересів, всі зусилля повинні бути консолідовані. І це позиція не лише моя, але й усіх членів ТСК, вважає депутат.

 

 

Читайте также по теме