ГолосUA
09:05 22/05/2010

В Україні 75% питного водопостачання здійснюється за рахунок поверхневих вод третього-п’ятого класу якості

В Україні 75% питного водопостачання здійснюється за рахунок поверхневих вод третього-п’ятого класу якості.

Про це повідомив директор Українського науково-дослідного інституту водогосподарсько-екологічних проблем Анатолій Яцик в інтерв’ю кореспонденту ГолосUA.

«В Україні, як ні в одній державі у світі, 75% питного водопостачання здійснюється за рахунок поверхневих вод. Вихідна вода у поверхневі води, які використовують для питного водопостачання, має бути першого, максимум другого класу якості. У нас такої води у державі немає. В основному, третій-п’ятий клас якості води. І зробити з третього перший клас якості, бо системи підготовки води розраховані на перший клас, дуже й дуже складно, з великими затратами», — сказав він.

При цьому фахівець зауважив, що всі продукти харчування бажано випускати на чистій питній воді відповідної якості. «Але це проблематично, включаючи й Київ. Адже аналізи води мають брати міські і районні санепідемстанції, за системою моніторингу. А там, де немає централізованого водопостачання, такі проби мають братися з колодязів. Але на превеликий жаль, часто цього не робиться. Уся їжа робиться на воді, і потім маємо захворювання, бо яка вода, таке й здоров’я», — наголосив він.

Експерт розповів, що перший захищений водоносний горизонт знаходиться на глибині нижче ста метрів. «А все інше у колодязях – це «верховодка», тобто вода , яка за кілька днів просочується, і тут вже люди, що «наробили» на поверхні, через кілька днів її п’ють», — підкреслив він.

За словами А. Яцика, небезпечною вода у колодязях може бути там, де велося інтенсивне сільськогосподарське виробництво. «Небезпека там, де існують колодязі поблизу минулих гноєсховищ. Нині на таких територіях часто будують котеджні містечка, дачі та інше. Мені доводилося стикатися з випадками, коли нітрати у воді перевищували норму у десятки разів», — розповів він.

Нагадаємо, на початку травня в Україні сталися два трагічні випадки загибелі немовлят – двомісячного Олександра Драпака з села Олександрівка Вінницької області та тримісячної Юлії Покляпкіної з села Жуківці Тернопільської області. Спочатку передбачалося, що загибель дітей спричинили неякісні молочні суміші, однак у подальшому з’ясувалося, що причиною є потрапляння нітратів у воду, на якій готувалася їжа для дітей.

І. Носальська

 

Читайте также по теме