ГолосUA
11:46 14/03/2009

В Україні активізувалися неонацисти

В Україні з 2005 року почала рости активність молодіжних неформальних об’єднань, діяльність яких спрямована на насильницькі дії на ґрунті расової та національної ворожнечі. />  

Про це йдеться у дослідженні "Расизм і ксенофобія в Україні. Моніторинг випадків расизму і ксенофобії в Автономній Республіці Крим, Слобожанщині, Галичині в 2008 — початку 2009 років", який підготували Харківська правозахисна група, Комітет моніторингу свободи преси в Криму і незалежний культурологічний журнал "Ї" за підтримки посольства США в Україні, передав УНІАН.
 

Експерт Харківського інституту соціальних досліджень Денис Кобзін зазначив, що в різних містах є райони, де модно бути скінхедом, "бонхедом" і певним чином брати участь у нетолерантній діяльності, починаючи від образи людей неслов’янської зовнішності і закінчуючи побиттям і вбивствами.
 

За даними дослідження "Расизм і ксенофобія в Україні", найчастіше насильство спрямовується проти іноземних студентів, шукачів притулку, біженців та іммігрантів, бізнесменів, туристів. Жертвами нападів стали і кілька працівників посольств та представництва ООН, а також члени їхніх сімей.
 

За повідомленням Конгресу національних громад України (КНГУ), ці напади почалися з жовтня 2006 року і з того часу не припинялися, їхня кількість швидко зросла.
 

У 2006 році моніторинг КНГУ зафіксував 16 нападів, два з яких закінчилися смертю жертв, у 2007 році було вже близько 90 жертв, з яких 5 загинули, а за перші три місяці 2008 року постраждали 45 іммігрантів, 2 з них загинули.
 

На думку експертів КНГУ, це тільки "верхівка айсберга", оскільки фіксувалися тільки випадки, які потрапили в публічну сферу, коли був расистський характер злочинів.
 

Найактивнішими і найагресивнішими експерти вважають ультраправі групи з числа так званого руху "Біла Влада — Скінхед Спектрум" (White Power — Skinhead Spektrum), українська філія світової екстремістської мережі "Кров і Честь" (Blood & Honour), воєнізована неонацистська секта "Світова Церква Творця Рутенія" (World Church of the Creator Ruthenia).
 

За даними дослідження, найчисленніші групи скінхедів були зафіксовані в Києві, Дніпропетровську, Запоріжжі, Львові, Севастополі, Чернігові та Автономній Республіці Крим.
 

Якщо в Росії масштаб скінхедівського руху обчислюється десятками тисяч людей, то в Україні, за даними МВС України, сьогодні налічується щонайменше 500 осіб у віці від 14 до 27 років, об’єднаних в групи кількістю від 20 до 50 людей без чіткої структури й організаційної побудови.
 

Як зазначають автори дослідження, саме з 2005 року у Львові та Харкові стають регулярними закриті фестивалі неонацистських музичних груп із України та Росії, організовані неофіційною Українською націонал-трудовою партією з піснями "відверто расистського характеру".
 

"Організація "Патріот України", яка впродовж 2007 року провела серію маршів з факелами в Києві та Харкові, використовуючи ксенофобські та расистські гасла, регулярно організовує для активістів руху так звані воєнізовані "навчання" на покинутих промислових об’єктах, в лісових таборах, туристичних базах", — сказано в дослідженні.
 

Крім того, за наявною інформацією, в інтернет-мережі постійно діють щонайменше 30 веб-сайтів неонацистського й ультранаціоналістичного характеру.
 

"Високий рівень відвідуваності окремих з цих сайтів викликає достатньо серйозну стурбованість", — зазначив Денис Кобзін.
 

Водночас, кажучи про фінансування неонацистських та ультранаціоналістичних організацій, він зазначив, що виявити його джерела не вдалося. "Очевидно, що в деяких організацій достатньо коштів на проведення достатньо масштабних акцій, на збільшення локальних організацій, у них є можливість підтримувати дуже потужні інтернет-ресурси, видавати друковані матеріали. Очевидно, що хтось їх підтримує, але в інтерв’ю з нами вони ухилялися від відповіді на це питання", — сказав Кобзін.

 

Читайте также по теме