ГолосUA
15:41 04/08/2010

В Україні достатньо якісної пшениці, аби забезпечити стратегічний запас — сільгоспвиробник

В Україні достатньо якісної пшениці, аби забезпечити стратегічний запас.

По це повідомив журналістам генеральний директор Valars Group Олександр Лавриненко під час засідання Національного прес-клубу “Українська перспектива” на тему “Розвиток агропромислового комплексу України, його досягнення і прогнози на врожай 2010”, передав кореспондент ГолосUA.

“Проблема з якістю пшениці дещо надумана. Так, її буде менше, ніж планувалося, але вона є. І на сьогодні ми продаємо у Аграрний фонд, для наповнення стратегічного запасу країни, пшеницю 3 та 2 класу. Тож я не бачу ніяких причин, аби змінювати якісні показники, стандарти для розподілення класності пшениці. Вважаю, що в Україні достатньо якісної пшениці, щоб забезпечити нею стратегічний запас і хлібне виробництво”, — сказав він.

Разом із тим він зауважив, що внаслідок важких погодних умов аграрії у багатьох регіонах отримали пшеницю нижчого класу.

“У ході жнив ми стикнулися з тим, що погодні умови практично у всіх регіонах, де ми представлені, були непрогнозовано важкими. Всюди йшли зливи, буквально кожного дня, як у тропіках. Так, на території Херсонщини за 25 робочих днів випало 45% опадів річної норми. Звичайно, це позначилося на кількості і якості врожаю. Особливо у Південному регіоні ми маємо дуже велику частку пророслої пшениці, що сталося прямо у полі, ще до жнив. Тому якісний показник, який визначає частку пророслої пшениці не більше 3%, сьогодні набагато більший”, — розповів О. Лавриненко.

І. Носальська

 

Читайте также по теме