ГолосUA
12:55 17/05/2010

В Україні існує критичний дисбаланс зовнішньої політики — експерт

В Україні існує критичний дисбаланс зовнішньої політики.

Про це в ексклюзивному інтерв’ю кореспонденту ГолосUA сказав директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко відповідаючи на запитання наскільки постійні переговори Росії та України вплинуть на відносини із заходом та США.

«Безумовно, якщо вся логіка зовнішньої політики державної машини зосереджена виключно на вирішенні своїх питань з Росією, то хоча в самій кількості візитів і нема великої проблеми, однак рано чи пізно зміст цих відносин призведе до певного конфлікту до необхідності робити вибір, тому що Росія досить жорстко ставить перед Україною питання стратегічної орієнтації і вибору певної моделі поведінки. Відповідно очікуючи, щоб Україна стала сателітом Росії в її політичних планах у світі, щоб Україна підтримувала ті ініціативи, з якими виступає Росія і відповідно не підтримувала позицію ЄС та інших країн із цього питання», — пояснив експерт.

Тому, на думку експерта, «на даному етапі ми можна точно констатувати, що існує критичний дисбаланс зовнішньої політики України і такого не відбувалось ніколи в історії зовнішньої політики країни».

О. Сушко переконаний, що «відбувається побудова абсолютно розбалансованого зовнішньо-політичного курсу. Тобто, ті розмови і обіцянки, які були щодо побудови чи створення якоїсь багатовекторної політики, збалансованої зовнішньої політики не існують. Тому що та ж сама кількість зустрічей і візитів вона ілюструє абсолютний дисбаланс зовнішньої політики України і демонструє зосередження лише на одному партнері, коли відносини з одним партнером за своєю кількістю і рівнем переважають відносини з усіма іншими, і мова йде не лише про захід. Таке враження, що для України не існує будь-яких інших пріоритетів, якщо ми подивимось на кількість візитів».

При цьому експерт також зауважив, що «влада Києва спрямована зосередитись саме на відносинах з Росією, зокрема, вона бачить у цьому розв’язання своїх завдань. Тому, не можна говорити про якійсь прямий вплив на відносини із заходом доти, доки ці відносини з Росією не безпосередньо за змістом, не суперечитимуть планам по відношенню з ЄС і окремими країнами заходу».

Нагадаємо, 17 травня Президент Російської Федерації Дмитро Медведєв прибув з офіційним візитом до України.

О.Оснач />  

Читайте также по теме