ГолосUA
12:16 24/03/2010

В Україні може з’явитися новий газовий посередник — експерт

Наслідком переговорів між українським міністром палива та енергетики із російським «Газпромом» щодо зменшення ціни на російський газ для України може стати поява нового посередника на кшталт «РосУкрЕнерго».

Про це в інтерв’ю кореспонденту ГолосUA заявив експерт російського Інституту політичних та економічних технологій Григор Тер-Нікогосян.

«Сторони можуть домовитися про створення посередницької структури – із рівними долями участі, яка стане своєрідним компромісним вирішенням цієї проблеми. Цей посередник зможе діяти у рамках тієї цінової «виделки», яка є зараз – купувати газ дешевше, ніж Росія зараз продає Україні, а продавати дорожче тієї нижньої планки, що її вимагає Київ. Якщо дуже грубо, то якщо Москва продає зараз по 305, а Київ хоче по 168, то посередник може купувати по 240 у Росії, а продавати Україні по 250. Такий компромісний варіант «ані нашим, ані вашим»», — зазначив експерт.

Втім, за словами експерта, це лише один з можливих варіантів. Серед інших – погодження Києва на можливість «Газпрому» брати активну участь у реалізації свого газу напряму споживачам на території України, або ж доступ російського концерну до ГТС з правом доступу до розподілу прибутків. У будь-якому випадку, вважає аналітик, «результати можуть бути неоднозначними, а самі переговори триватимуть довго та в’язко».

Д. Кляхін />  

 

Читайте также по теме