ГолосUA
10:49 04/08/2010

В Україні можуть заборонити продавати отруйну рибу та морепродукти з Китаю

Держкомітет ветеринарної медицини може заборонити імпорт риби та рибної продукції з Китаю та В’єтнаму у зв’язку з виявленням в їх продукції стронцію, антибіотиків і бактерій, що викликають харчові отруєння.

Про це заявив голова комітету Іван Бісюк.

"Ми надіслали листи посольств цих країн. Очікуємо приїзду їх фахівців, щоб спільно з ними досліджувати зразки в незалежних лабораторіях", — розповів Бісюк. Після цього, за його словами, може бути прийнято рішення про заборону поставок риби з цих країн.

Джерело в Держкомітеті ветмедицини стверджує, що мова йде про постачання з В’єтнаму і Китаю — у багатьох партіях замороженої риби, сушених кальмарів кілець і рибних закусок були виявлені шкідливі речовини. Партії неякісної риби були заборонені до реалізації в Україні, власники вантажів не отримали дозволу їх розмитнити, підкреслив співрозмовник "Комерсанта". Втім, за його словами, не можна бути на сто відсотків впевненими, що вся риба була утилізована і частина її не потрапила на український ринок: "Це бізнес, і подібний варіант розвитку подій не виключений".

За даними учасників ринку, щорічно з Китаю та В’єтнаму в Україну імпортується до 100 тисяч тонн риби та морепродуктів — це близько 12% обсягу ринку, який оцінюється приблизно в 800 тисяч тонн на суму 1 мільярд доларів. З Китаю в основному ввозяться філе мінтаю, путасу, хека, сушені кільця кальмарів, крабові палички, з В’єтнаму — філе пангасіуса, тунець і креветки.

Вартість риби в Китаї та В’єтнамі значно нижче, ніж в інших країнах, пояснюють учасники ринку. "Заборона на ввезення з цих країн може призвести до зростання цін на рибу та рибну продукцію. Для порівняння: якщо імпортувати минтай з Росії, його вартість буде на 30-40% вище, ніж якщо поставляти його з Китаю", — розповів топ-менеджер одного з найбільших імпортерів риби, що побажав залишитися неназваним.

За матеріалами: Коммерсантъ-Украина

 

Читайте также по теме