Асоціація журналістів “Туристичний прес-клуб України” оголосила про початок конкурсу серед українських кулінарних фестивалів під назвою “Їли-пили-2010”.
Про це повідомили представники “Туристичного прес-клубу України” під час прес-конференції, передав кореспондент ГолосUA.
Ініціатором рейтингу виступив головний редактор інформагентства УНІАН Олександр Харченко, який зазначив, що в Україні існує щонайменше 100 різноманітних кулінарних і гастрономічних фестивалів різного ґатунку і масштабу, які можуть претендувати на участь у цьому оригінальному проекті.
“Оскільки в Україні щороку збільшується кількість кулінарних, гастрономічних, пивних фестивалів та різного роду подібних подій, з'явилася ідея створення рейтингу вітчизняних кулінарних і гастрономічних фестивалів, який отримав іронічну назву “Їли-пили-2010”, — пояснив представник інформагентства.
Серед найцікавіших, на думку організаторів конкурсу, є кавовий фестиваль у Львові, фестиваль бринзи в Ужгороді, короп-фест на Тернопільщині, фестиваль дерунів у Коростені, фестиваль сала в Луцьку і багато інших цікавих свят.
“На жаль, у нас немає такої масштабної події, як легендарний “Октоберфест”, однак вже є ціла низка подій, які можуть виходити на міжнародний рівень”, — зауважив О. Харченко. Найбільш популярні, за його словами, фестивалі борщу, яких близько десяти. Він також відзначив, що за кількістю гастрономічних подій в Україні лідирує Західний регіон, і зокрема, Львів, де існує близько 30 різноманітних фестивалів.
Організатори події повідомили, що рейтинг складатиметься за 10-ма критеріями, у тому числі: скільки років проводиться фестиваль, кількість учасників, кількість гостей, відомі особи, які брали участь у фестивалі, тощо.
“Ми вже маємо близько трьох десятків заповнених анкет. Сподіваємося до 10 грудня охопити всіх, хто бажає взяти участь, а вже 15 грудня оголосимо переможців проекту”, — сказав О. Харченко, висловивши сподівання, що у рейтингу “Їли-пили — 2010” візьмуть участь, щонайменше, 50 фестивалів.