ГолосUA
06:22 19/10/2009

В Україні зменшилися темпи падіння промислового виробництва

У вересні спад обсягів промислового виробництва в Україні склав всього 18,4% (до рівня вересня 2008 року), що на 4,9% краще за показник серпня.

А одна з галузей вперше від початку кризи показала зростання до аналогічного місяця минулого року – виробництво коксу і нафтопереробка збільшилися на 6,4%.

Стрімке зниження темпів спаду викликане низькою базою порівняння. Промислове виробництво вперше скоротилось у серпні 2008 року – на 0,5%, вже у вересні темпи падіння прискорилися до 4,5%, а в жовтні досягли 19,8%. Збереження нинішніх темпів виробництва дозволить Держкомстату тільки за рахунок цього чинника зафіксувати приріст за підсумками жовтня.

Враховуючи статистичний ефект, економісти радять звертати увагу на динаміку виробництва до показника попереднього місяця. Порівняно з серпнем промислове виробництво минулого місяця виросло на 1,9%. Позитивна динаміка зафіксована в усіх галузях, за винятком видобувної промисловості (-0,5%) і металургії (-7,1%).

Спад у металургії до показників попередніх місяців триває вже другий місяць поспіль: якщо в серпні металопродукції виробили всього на 0,3% менше, то у вересні – вже на 7,1%. «Спад викликаний зниженням світового попиту і падінням цін на плоский прокат і арматуру», – зауважив заступник голови правління ММК ім. Ілліча Сергій Матвієнков. За його словами, без продовження дії програм підтримки розвиненими країнами внутрішнього виробництва ситуація в металургії виявиться такою ж, як наприкінці минулого року. «Склади переповнені, а кількість заявок на світових ринках значно перевищує попит. У будь-якому випадку спад триватиме ще кілька місяців», – упевнений Матвієнков.

Незначне поліпшення відбулось у харчовій (+2,1%), хімічній і нафтохімічній (+5,5%) галузях. «Курсові коливання збільшили попит на наш карбамід. Проте в цілому ситуація безрадісна – на український ринок зайшла дешевша російська селітра», – говорить голова правління Північнодонецького об’єднання «Азот» Валентин Казаков.

Промисловість демонструє вихід з кризи, стверджують економісти. «Показники вересня вказують на поступове поліпшення ситуації у промисловості. Якщо металургія відновилась у середині року, і зараз відбувається невелика корекція, пов’язана з посиленням конкуренції на азійських ринках збуту, то з даних вересня видно, що з кризи поступово виходять інші галузі, в першу чергу – машинобудування», – підкреслив аналітик ІК «Ренесанс Капітал Україна» Анастасія Головач.

За матеріалами: Держкомстат, «Коммерсант-Украина».

 

Читайте также по теме