ГолосUA
08:04 15/12/2009

В українських Збройних Силах введуть національний стройовий крок

Міністерство оборони України планує ввести в Збройних Силах національний стройовий крок.

Про це повідомив заступник керівника прес-служби міністерства Ігор Міхалко.

За його словами, відрізняється національний крок від так званого пруського, який зараз використовується у ЗС, «плавнішим перетіканням кроку з п’яти на носок і в меншій висоті, на яку піднімається нога».

Нагадаємо, зараз, згідно зі стройовим статутом Збройних Сил «при стройовому кроці нога з витягнутим вперед носком виноситься на висоту 15-20 см від землі і ставиться твердо на всю стопу».

За словами Міхалко, презентація національного стройового кроку відбудеться 21 грудня. Спостерігати за його демонстрацією будуть керівники Генерального штабу, які і повинні будуть затвердити новий крок для використання у ЗС. Після цього Верховна Рада повинна прийняти відповідні зміни до стройового статуту.

Як повідомило джерело в Міністерстві оборони, основою національного кроку стали традиції козацького війська, а саме уміння козаків «непомітно проникати глибоко на ворожу територію».

«Цей крок виглядає не так парадно, як пруський, зате він не викликає захворювань суглобів у військовослужбовців», – сказав співбесідник.

Втім, він зауважив, що складно уточнити, що саме послужило причиною зміни стройового кроку, пославшись на те, що ініціатива змінити пруський крок на національний виходить від Президента Віктора Ющенка.

За матеріалами: КоммерсантЪ-Україна

 

Читайте также по теме