ГолосUA
09:32 08/10/2010

Верховна Рада дала зелене світло зерновим спекулянтам — Симоненко

Український парламент дав зелене світло зерновим спекулянтам, відмовившись підтримати проект постанови про введення мораторію на експорт зерна з України. 

Таку думку висловив автор законопроекту, лідер фракції Комуністичної партії України у Верховній Раді Петро Симоненко, передала прес-служба КПУ. 

«У нас сьогодні складається вкрай негативна ситуація з продовольчими товарами. Нам слід було б поставити питання щодо зернотрейдерів, які намагаються всіма правдами і неправдами заробити на біді українських громадян, набиваючи при цьому собі кишені. Але Верховна Рада відмовилася підтримати два законопроекти комуністів, які б убезпечили український ринок від загребущих рук зернових спекулянтів і вберегли Україну від голодної зими», — підкреслив політик. 

За словами лідера українських комуністів, запаси зерна в аграрних підприємствах України та підприємствах, що займаються його зберіганням і переробкою, до 1 вересня 2010 року склали 18,2 млн. тонн, що на 30% менше в порівнянні з аналогічною датою 2009 року. 

«У поточному маркетинговому році очікується недобір зерна, порівняно з минулим роком, у розмірі 6 млн. тонн, що не дає можливості в повному обсязі забезпечити регіональні потреби і Держрезерв у продовольчому зерні і посівному матеріалі. І при всьому цьому, зернотрейдери намагаються прискорити експорт зерна: тільки з 1 липня 2010 року вже було вивезено майже 2 млн. тонн», — зазначив він, додавши, що парламентарії повинні забезпечити продовольчу безпеку держави і стабілізувати ситуацію, тому що ціни ростуть астрономічними темпами. 

На думку П. Симоненка, керівництво країни має вжити жорстких заходів до зернових спекулянтів, а не підтримувати їх бажання нажитися спочатку на експорті зерна, а при дефіциті зерна, який настане завдяки їм же, на імпорті. 

«Ми звертаємося до керівництва країни з вимогою вжити жорстких заходів по відношенню до зернових спекулянтам, а до Кабінету Міністрів з вимогою забезпечити в повному обсязі виділення коштів на підтримку села і скасувати всі постанови, які позбавляють виробників сільгосппродукції такої підтримки», — підсумував лідер КПУ. 

Нагадаємо, що за прийняття законопроекту № 7600 проголосували лише 30 парламентаріїв (27 — від КПУ і 3 від «НУНС») при мінімально необхідних 226. />  

Читайте также по теме