ГолосUA
12:30 28/02/2010

Вибори до місцевих рад повинні відбутися 27 червня — експерт

Вибори до місцевих рад і сільських, селищиних, міських голів повинні відбутися 27 червня 2010 року.

Про це йдеться у зверненні головного координатора громадянської кампанії «Форум порятунку Києва» Віталія Черняховського і учасника ініціативної групи громадянського руху «Справжні кияни» Гліба Лєшкова до народних депутатів і громадськості.

На думку активістів, постанова № 1889-VI про скасування місцевих виборів, призначених на 30 травня 2010 року (проект внесений депутатом Юрієм Кармазіним від фракції НУ–НС і прийнятий Верховною Радою 16 лютого.)

«Це цинічне знущання над демократією», — вважають вони. Аргументуючи свою точку зору, автори звернення посилаються на статтю 141 Конституції України, в якій вказано, що сільські, селищні і міські голови обираються строком на чотири роки. При цьому лідери громадських рухів зазначають, що останні вибори відбулися 26 березня 2006 року, а мери і депутати приступили до своїх обов’язків в квітні 2006 року – таким чином, навіть попередня дата виборів продовжувала їх повноваження.

«Постанова, прийнята за ініціативою Кармазіна, є знущанням зі здорового глузду і створює ситуацію повної невизначеності – дату наступних виборів не призначено. Це затримає в кріслах нинішніх мерів-корупціонерів і депутатів-мародерів, які радісно продовжать дерибанити землю, розкрадати місцеві бюджети і загарбувати комунальну власність. І якщо їх поки не вдається притягати до кримінальної відповідальності, їх потрібно хоча б міняти», – вважає В.Черняховський .

«Нові вибори приведуть до влади нових людей. Це спосіб позбавитися від колишньої влади на місцях, яка суцільно загрузла в корупції. Ми не знаємо, які результати принесуть нові вибори – добрі або погані, але для зміни ситуації від старого керівництва потрібно позбавлятися», – підкреслив Г.Лєшков.

При цьому лідери громадських рухів застерігають, що відміна виборів органів місцевого самоврядування може призвести до абсурдного сценарію, а саме – закріплення довічного мерства і депутатства та передачі крісел мерів і депутатських мандатів у спадщину.

«Відміна або перенесення будь-яких виборів під різними надуманими приводами (як то вічна криза, хронічна відсутність бюджету, необхідність «стабільності») означає консервацію зла і стабілізацію беззаконня», – підкреслюється у зверненні.

Як повідомляло агентство, 16 лютого 2010 року Верховна Рада України прийняла Постанову «Про визнання такою, що втратила чинність, Постанови Верховної Ради України «Про призначення чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів у 2010 році» (постанова № 1648-VI від 20 жовтня 2009 року).

О. Каретнікова

 

Читайте также по теме