ГолосUA
15:00 01/01/2011

Від сьогодні українці житимуть із уже чинним Податковим та Бюджетним кодексом

З 1 січня набув чинності новий Податковий кодекс та прийнята 23 грудня нова редакція Бюджетного кодексу.

Як заявляв прем’єр-міністр України Микола Азаров, передбачене у Податковій кодексі зниження ставок основних податків зробить податковий режим одним із найпривабливіших у Європі. Зокрема, ставка податку на прибуток, яка складає сьогодні 25%, буде знижена у 2011 році до 23%, у 2012 році — до 21%, у 2013 році — до 19% і з 2014 року — до 16%. Крім того, податок на додану вартість з 2014 року також буде зменшено до 17% з нинішніх 20%. У частині оподаткування доходів фізичних осіб нинішня єдина ставка 15% перетворена у малопрогресивну шкалу за рахунок додаткової ставки 17% для доходів, що перевищують десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (зараз мінімальна зарплата становить 922 грн на місяць).

Також 1 січня нова редакція Бюджетного кодексу набула чинності. Відповідний закон передбачає приведення норм Бюджетного кодексу у відповідність до Податкового кодексу.

Бюджетний кодекс передбачає перерахування до загального фонду держбюджету 50% податку на доходи фізичних осіб, сплачених на території Києва. Крім того, відповідно до закону, підприємства з державною часткою більш ніж 50% зобов’язані виплачувати дивіденди в обсязі не менш ніж 30% чистого прибутку. Відповідно до закону, уряд може затверджувати бюджет Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності у разі, якщо фонд до 1 вересня поточного року не затверджує бюджет на наступний рік без дефіциту. Закон також передбачає передачу повноважень із затвердження кошторису Національного банку від ради Нацбанку правлінню НБУ.

Читайте также по теме