ГолосUA
17:33 09/04/2010

Викладачі вважають збільшення ролі атестату при вступі до ВНЗ провокацією

Збільшення ролі атестату про середню освіту при вступі до ВНЗ є провокацією для викладачів.

Про це заявила директор українського гуманітарного ліцею Ганна Сазоненко на прес-конференції в Києві, передав кореспондент ГолосUA.

„Атестат вимірюється 12 бальною шкалою. Діти до цього звикли, батьки це розуміють. Шкала в 200 балів відкидає відразу на 30 балів дітей профільних навчальних закладів і ліцеїв. Якщо у нас гуманітарний ліцей, то скажіть, чи може наш учень за шкалою у 12 балів мати найвищий бал з фізики? Звісно ні! Він віддає більше часу мовам, літературі, культурі, але зрозуміло, що на загальному рівні знає непрофільні предмети”, — пояснила викладач.

За її словами нововведення Міністерства освіти робить вчителя та учня заручниками середнього балу атестату.

„Вимогливий учитель стає заручником. Більше того, я скажу, що тоді це провокація. На мою думку, це провокують, щоб на директора тиснули з точки зору середнього балу”, — заявила Г. Сазоненко.

Вона також підкреслила, що внесення будь-яких змін до ЗНО повинно відбуватися тільки після професійного обговорення. „Ми вже звикли до того, що з нами все-таки радяться, а ми радимось з учнями, батьками і таким чином виграє загальна справа. У країні достатньо освітян, здатних проводити експертизу тих чи інших пропозицій чи новацій МОН. Хотілося б, щоб спілкування не відбувалося пост-фактум. Бажано було б, якби допики не підписаний наказ, провести громадські обговорення. Ми вже звикли до того, що міністри запрошують нас ще до того, як підписаний наказ, тоді в цьому є сенс”, — зазначила Г. Сазоненко.

Як повідомляв ГолосUA, цього року при вступу до ВНЗ буде враховуватися середній бал атестату. За словами міністра освіти Д. Табачника, також збережеться зовнішнє незалежне оцінювання. «ЗНО буде розглядатися як шлях до підвищення якості освіти, а не так, як безпідставно два роки було дано ляпас всім вчителям, всім викладачам, як тільки засіб боротьби з корупцією», — сказав він. "За тестування будь-яка дитина може максимально набрати до 600 балів, а за шкільний атестат ми хочемо запропонувати, щоб він враховувався в кількості до 200 балів. Тобто до четвертої частини", — пояснив міністр.

А. Береза

 

Читайте также по теме