ГолосUA
13:45 05/07/2010

Виконання закону «Про засади внутрішньої та зовнішньої політики» під сумнівом — політолог

Закон про засади внутрішньої та зовнішньої політики є чисто декларативним і, скоріше за все, не виконуватиметься.

Таку точку зору висловив голова правління Центру соціологічних та політологічних досліджень «Соціовимір» Сергій Таран, передав кореспондент ГолосUA.

«Його вага, як і усіх декларативних Законів, невелика. Він, скоріше за все, просто не буде виконуватися», — сказав він.

На запитання про те, які небезпеки може нести цей Закон для України, експерт відповів: «Я би не перебільшував небезпеку. Цей Закон існуватиме, як написаний документ, який Янукович завжди зможе показати Росії, і сказати, що ось, ми схвалили його, а, відтак, виконали перед вами всі зобов’язання. Він дає можливість Партії регіонів казати час від часу, що вони обіцяли зробити такі кроки, антинатівські — то вони їх зробили».

За словами політолога, небезпека може полягати лише у одному: цей Закон і рядок про НАТО у ньому робився великою мірою під тиском ззовні. «Це є дуже поганий прецедент. Коли призначався уряд, особливо ніхто не приховував, що окремі позиції у ньому були призначені через тиск Росії, так само, як і окремі Закони робляться під тиском Росії. Це єдина небезпека», — підкреслив він.

Але те, що Закон суперечливий і містить багато речей, які важко поєднати між собою, не може нести великої небезпеки, зауважив С.Таран.

Наміри української влади інтегруватись у Європу і не інтегруватись у європейську систему безпеки експерт вважає популізмом.

«За великим рахунком, цей Закон досить дивний, бо у ньому одночасно закладаються наміри України стати членом Європейського Союзу, і, водночас, немає чіткого спрямування щодо намірів України стати членом НАТО. Це дуже дивно, бо демократична європейська система з вільним ринком, з повагою до прав людини, з об’єднаною енергетикою існує велико мірою завдяки безпеці, яку гарантує НАТО. Це є окрема інституція, яка дає гарантії всім тим цінностям, які є у Європі», — висловився він.

Тому, наголосив Сергій Таран, це дає підстави вважати, що цей Закон є винятково даниною кон’юнктурі і виконати його Україні буде важко.

Нагадаємо, у ніч з 2 на 3 липня Верховна Рада України ухвалила в цілому Закон України "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики. Законом передбачено, що Україна як європейська позаблокова держава здійснює відкриту зовнішню політику і прагне співробітництва з усіма заінтересованими партнерами, уникаючи залежності від окремих держав, груп держав чи міжнародних структур.

І. Носальська

 

Читайте также по теме