ГолосUA
18:20 17/09/2010

Вінниччина вшанувала 146-у річницю з дня народження Коцюбинського

Вінниччина вшанувала 146 річницю з дня народження українського письменника та громадського діяча, а ще свого земляка Михайла Коцюбинського великим літературно-мистецьким святом, що відбулося просто неба біля його меморіального музею-садиби у Вінниці.

Про це повідомив кореспонденту ГолосUA директор музейного комплексу Федір Панчук.

«Вже традицією стало проводити таке свято тут, біля музею-садиби, де 17 вересня 1864 року народився наш славетний земляк, де провів своє дитинство, юність і написав свої невмирущі твори. Тут збереглася його хатина, що стала музеєм, сад, в якому досі плодоносять посаджені ним власноруч яблуні та груші. Цього разу свято зібрало як завжди чимало творчої інтелігенції краю, студентської та шкільної молоді і просто небайдужих до до цієї особистості вінничан. Були й гості з інших регіонів. Звучали вірші, пісні, присвячені Коцюбинському. А художники та народні майстри Вінниччини присвятили пам’яті великого «сонцепоклонника» свої творчі роботи», — розповів Ф. Панчук.

Довідка. У Вінниці, рідному місті письменника, його ім’я носить одна з центральних магістралей, педагогічний університет, школа, кінотеатр, будинок відпочинку. На річці Південний Буг є скеля Коцюбинського, а на околиці села Зарванці поблизу Вінниці – джерело Коцюбинського. Кращі твори письменників Поділля відзначаються літературною премією імені М. Коцюбинського. Зокрема її лауреатами стали Анатолій Бортняк, Дмитро Дереч, Григорій Усач, Михайло Каменюк.

С. Вітковська />  

Читайте также по теме