ГолосUA
10:32 08/11/2010

Виробників курятини зобов’язали знизити ціни — АМКУ

 

Антимонопольний комітет України висунув офіційні вимоги 10 найбільшим виробникам та постачальникам охолодженого м’яса птиці привести оптово-відпускні ціни на продукцію до економічно обґрунтованого рівня та не допускати їх безпідставного підвищення.

 

Про це сьогодні повідомила прес-служба АМКУ.

 

Про результати розгляду зобов’язань підприємства мають повідомити Комітету у десятиденний термін.

 

Комітет також зобов’язав підприємства сприяти укладенню прямих контрактів з роздрібною мережею задля уникнення необґрунтованого зростання цін за рахунок ланки посередників.

 

“Так, за результатами моніторингу оптово-відпускних цін найбільших виробників охолодженого м’яса птиці зафіксовано, що з серпня по вересень поточного року мінімальні такі ціни зросли від 4,08 % до 13,11 %, максимальні – від 4,19 % до 10,97 %”, — розповіли в Антимонопольному комітеті.

 

За наявною в Комітеті інформацією, більшість виробників цієї продукції входять до складу вертикально-інтегрованих груп, а отже, повинні забезпечувати утримання мінімальних витрат на виробництво комбікормів для вигодовування птиці. Як відомо, ця стаття витрат є найбільшою у виробництві охолодженого м’яса птиці та досягає 85 %. “На підставі аналізу цінової ситуації на ринку кукурудзи та комбікормів Комітет встановив, що об’єктивні причини для росту цін на м’ясо птиці на сьогодні відсутні”, — запевнили в АМКУ.

 

«З метою оперативного виявлення та припинення порушень конкуренційного законодавства, що можуть впливати на цінову ситуацію на соціально важливих продовольчих ринках, Антимонопольний комітет проводить щоденну системну роботу у цьому напрямі. До дослідження продовольчих ринків залучено усі територіальні відділення Комітету. Сьогодні, за результатами одного з напрямів такої роботи, ми зобов’язуємо найкрупніших учасників ринку м’яса птиці привести оптово-відпускні ціни на продукцію до економічно обґрунтованої величини. І, як у випадку з виробниками молочної продукції, наступними нашими діями буде подання відповідного сигналу щодо зниження цін на охолоджене м'ясо птиці роздрібній мережі», – зазначив, коментуючи висунуті вимоги, в.о. Голови Комітету Юрій Кравченко.

Читайте также по теме