Ольга Черненко
19:03 16/12/2010

Влада звикла до ручного керування економічними процесами — економіст

 

size="4">Українська влада звикла до ручного керування економічними процесами. 

size="4">Таку думку висловив економічний експерт Борис Кушнірук в ексклюзивному коментарі кореспонденту ГолосUA.

size="4">"Наприклад, витратна частина обов'язкова для уряду. Це закон. Він не може самовільно прийняти рішення щось фінансувати, а щось — ні. Тому якщо в уряду не вистачає доходів, в цьому випадку він виходить на ринок, бере там гроші і виконує свої зобов'язання", — підкреслив він.

size="4">"Якщо розуміє, що борг надто дорогий, він офіційно звертається до парламенту про необхідність провести секвестру. Якщо і там не готові, то він проводиться автоматично. Всі статті витрат зменшуються на 10-15%. І таким чином, уряд продовжує виконувати план, виходячи, що секвестр саме такий", — додав він.

size="4">В Україні, за словами економіста, ця ситуація відбувається по-іншому. "Сам уряд чомусь визначає, що він фінансує, а що ні. Тобто, у нас дефіцит поняття умовне. Бо він мав би бути, виходячи з того, скільки уряд зобов'язань мав би профінансувати. А якщо ви цього не зробили, то ви формально забезпечили дефіцит, але ви порушили закон", — наголосив економіст.

size="4">"Тому це особливість наша, що в нас далеко не завжди говорять правду, що в нас відбувається. Це українська звичка, яку ми не хочемо змінювати. Ми звикли до ручного керування процесом. Бо там де уряд сам визначає, що він фінансує, а що ні", — додав він.

Читайте также по теме