ГолосUA
15:35 03/06/2010

Внесення паспортних даних у залізничні квитки правозахисники назвали порушенням Конституції

Внесення паспортних даних громадян у залізничні квитки є порушенням декількох статей української Конституції.

Про це заявив під час прес-конференції у Києві співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров, передав кореспондент ГолосUA.

“Щодо введення квитків — це ім’я, прізвище, по батькові, рік народження та інші паспортні данні. Це мотивується необхідністю боротьби з тероризмом у зв’язку з Євро-2012. Я хочу зауважити, що у відповідній вказівці міністра сказано, що цей захід запроваджується для перевірки осіб, можливо причетних до скоєння злочину. Тобто всі, хто користується Укрзалізницею, є підозрюваними, і всіх будуть таким чином перевіряти. Країна перетворюється на поліцейську державу, інакше назвати не можна. Це є прямим порушенням декількох статей Конституції і європейських стандартів прав людини”, — сказав він.

За словами Євгена Захарова, “перший заступник міністра транспорту сказав, що це Мінтрансу не потрібно, бо це тільки заважатиме продажу квитків, створюватиме величезні черги”.

Разом із тим колишній помічник міністра внутрішніх справ з прав людини у м. Києві Вадим Пивоваров повідомив, що центральним апаратом Управлінням моніторингу дотримання прав людини у діяльності органів внутрішніх справ було проведено аналіз нормативно-правових актів, виданих МВС за останні три місяці, і було знайдено ряд системних порушень. “Сумнозвісну вказівку щодо підготовки спільного наказу з Міністерством транспорту та зв’язку щодо запровадження іменних залізничних квитків. Міністерство пояснює тим, що це полегшить роботу для оперативних служб для виявлення терористів та інших злочинців. Але у тих державах, де є тероризм, Північну Ірланндію або Іспанію, вони не вводили іменні квитки, бо це не є ефективним”, — наголосив він.

На думку В. Пивоварова, можна припустити, що “міністерство під це хотіло провести закупівлю якогось нового обладнання чи провести тендери, але це не доведено”.

Водночас Є. Захаров зауважив, що поки рішення Кабміну з цього питання не прийняте. “Я дуже сподіваюся, що таке рішення не буде ухвалене”. — підкреслив він.

І. Носальська />  

Читайте также по теме