ГолосUA
14:29 31/05/2010

Впроваджувати енергозберігаючі технології уряду заважає український менталітет (ГОЛОС)

Впровадженню в Україні енергозберігаючих технологій заважає чотири причини.

Про це сказав заступник міністра ЖКГ Олександр Мазурчак під час відкриття I європейсько-українського Енергетичного Дня у Києві, передав кореспондент ГолосUA.

За його словами, перша причина — це дешеві енергоносії.

(ГОЛОС)

“Раніше не було сенсу економити. Сьогодні ця проблема проходить сама по собі із подорожчанням енергоносіїв. Друга причина — це доступ до коштів, хоча б до дешевих кредитів. Зараз цей доступ з’являється завдяки підтримці Європейського банку реконструкції та розвитку, Світового банку. У нас сьогодні діє лінія Світового банку на 140 мільйонів доларів для реконструкції водоканалів, і в нас є домовленість про те, що в наступному році ми отримаємо ще 400 мільйонів доларів на водопостачання і теплопостачання”, — зазначив чиновник.

Третьою причиною О. Мазурчак назвав відсутність законодавчої бази для проведення необхідних реформ.

“Міністерство вже розробило основні закони, які вкрай потрібні для того, щоб рухатись далі, принаймні, у сфері житлового-комунального господарства. В першу чергу, це житлово-комунальний кодекс, який буде прийнятий найближчим часом, це закон про енергоефективність в будівлях, це зміни до закону про ОСББ, це зміни до порядку формування тарифів, які захищають інвестиційну складову в тарифі”, — підкреслив заступник міністра.

Головною причиною, на думку фахівця, є менталітет громадян України.

“Тут найважче. Люди звикли до того що держава завжди платить за них. Ви знаєте, що і цього і попереднього року різниця в тарифах на комунальні послуги сплачувалась державою, відповідно ми повинні сформувати громадську думку про те, що потрібно заощаджувати енергію”, — наголосив О. Мазурчак.

При цьому міністр наголосив, що по кожному з цих чотирьох напрямків вже є позитивні зрушення. “Тому я впевнений, що вже цього і особливо наступного року усі заплановані проекти будуть втілені”, — підсумував він.

А. Береза

 

Читайте также по теме