ГолосUA
11:56 05/06/2010

ВР має досить голосів для ухвалення закону про регіональні мови — ПР

Верховна Рада має в своєму розпорядженні досить голосів для ухвалення законопроекту "Про мови України", що визначає перелік мов, які можуть вважатися регіональними.

Про це заявив народний депутат від Партії регіонів Олександр Касянюк у Донецьку.

Відповідно до законопроекту, який розробила Партія регіонів, "обов’язковість застосування державної мови або сприяння її використанню в тій чи іншій сфері суспільного життя не повинні тлумачитися як заперечення чи применшення права на користування регіональних мов у цій сфері".

У документі визначений перелік з 16 мов, які можуть вважатися регіональними: білоруська, болгарська, вірменська, гагаузька, ідиш, караїмська, кримськотатарська, молдавська, німецька, новогрецька, польська, ромська, російська, румунська, словацька та угорська.

Законопроект наділяє правом впроваджувати регіональні мови місцеві ради всіх рівнів. Це можливо, якщо кількість носіїв мови на відповідній території становить не менше 10% її населення. "Законопроет вже готовий. Він пройшов розгляд в комітеті, тому, можливо, ще до закінчення цієї пленарної сесії даний законопроект буде розглянутий у Верховній Раді і, сподіваюся, прийнятий. Принаймні, у нас зараз є стабільно 246 голосів, які готові голосувати за пропозиції, які подаватимуть представники Партії регіонів ", — сказав О. Касянюк.

Згідно з Конституцією України, державною в країні є українська мова. Партія регіонів неодноразово обіцяла надати російській мові статус другої державної. />  

За матеріалами: РІА «Новини»
 

Читайте также по теме