ГолосUA
09:15 08/07/2010

Вулицю Мазепи перейменовують через приїзд Московського Патріарха Кирила — ВО «Свобода»

Депутати Київради зайнялись перейменуванням вулиці І. Мазепи на Лаврську у зв’язку із скорим приїздом до України патріарха Московський і всієї Русі Кирила.

Про це заявив керівник печерської районної організації Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олександр Аронець в інтерв’ю кореспонденту ГолосUA.

За його словами, перейменування пов’язано з приїздом Патріарха Московського Кирила і його проханням перейменувати цю вулицю. О. Аронець наголосив, що це нонсенс для країни, коли іноземці втручаються у внутрішні справи держави, «і такого не має бути».

«Ми будемо відстоювати назву вулиці всіма законними методами. Вони зараз переіменують вулицю Мазепи, а завтра захочуть переіменувати Майдан Незалежності, потім — Хрещатик. Я думаю, нас громада підтримає. Якщо перейменують, громада буде самочинно ставити таблички під назвою «вулиця І.Мазепи», — заявив активіст.

Сьогодні під стінами Київради зібралися активісти, що скандували проти перейменування вулиці Мазепи на вулицю Лаврську.

Нагадаємо, 25 жовтня 2007 року Київрада перейменувала вул. Січневого повстання (Печерський район столиці) на вул. І.Мазепи. На початку червня Київська міська держадміністрація одержала від однієї з православних церков листа з проханням перейменувати вулицю Івана Мазепи на Лаврську. У зверненні йдеться про повернення зазначеній вулиці історичної назви, яку вулиця мала до перейменування на вулицю Січневого повстання, а потім на Івана Мазепи. Питання перейменування мало бути винесене на найближче засідання Київради. Водночас, постійна комісія Київради з питань культури та туризму вдруге вирішила не підтримувати проект рішення про перейменування частини вулиці Івана Мазепи на Лаврську. Більше того, члени комісії вирішили звернутись до компетентних органів з вимогою звернути увагу на факти вандалізму на вулиці І. Мазепи. Як повідомив голова комісії Олександр Бригінець, мова йде про випадки, коли на будинкових табличках було зафарбовано назву вулиці І.Мазепи, а наприклад, на будівлі № 19 – назву вулиці самовільно змінено на Лаврська.

У свою чергу, на сайті Української народної партії була оприлюднена інформація, що на засіданні Київради з питань туризму депутат та на той час заступник глави КМДА Віталій Журавський повідомив про звернення глави Російської православної церкви Патріарха Кирила до київських урядовців про перейменування вулицю Івана Мазепи на Лаврську. УНП тоді виступила з заявою проти перейменування вулиці І.Мазепи «на догоду Москві», «оскільки це може принизити гідність українців».

Трохи пізніше голова Синодального інформаційного відділу Московського патріархату Володимир Легойда заявив, що Патріарх Московський і всієї Русі Кирило не звертався до української влади з проханням перейменувати вулицю Івана Мазепи на Лаврську.

К. Коваленко />  

Читайте также по теме