ГолосUA
13:02 01/01/2011

Введення в дію Податкового кодексу призведе до втрат галузі АПК на рівні 12 млрд гривень — УАК

Заборгованість галузі АПК становить 26 млрд гривень, а експорт сільськогосподарської продукції призводить до втрат фермерів — в 25 млрд гривень.

Про це розповів українському виданню президент Української аграрної конфедерації Ленід Козаченко.

За словами експерта, сьогодні Україна не використовує ті переваги, які є у наших виробників у порівнянні з колегами з Європейського Союзу. Заборгованість сільського господарства перед банками сьогодні становить 27 млрд. грн. Такого не було починаючи з 1993 або 1994 року. У той же час і харчова промисловість вперше отримала негативний приріст експорту і валової продукції. Заборгованість галузі перед банками становить 26 млрд. грн.

“На цьому тлі ми забороняємо експорт сільськогосподарської продукції. Причина — нам необхідно тримати низькі внутрішні ціни. Ми порахували, що за останні три роки заборона експорту зерна призводить до втрат фермерів в обсязі 25 млрд.грн. на рік”, — зазначив він.

Як зауважив Л. Козаченко, у новому році Податковий кодекс введе податок на експорт сільськогосподарської продукції. “Він призведе до втрат в обсязі приблизно 12 млрд грн. Можна дивитися і на інші проблеми галузі, наприклад, неповернення ПДВ”, — уточнив він.

“Всі ці колосальні втрати стримують розвиток галузі. Потрібно шукати рішення проблем, так як за нас їх ніхто вирішувати не буде. А митний кодекс далеко обійде податковий з тієї проблематики, який він несе в собі. Якщо він буде прийматися без відповідної дискусії серед суспільства та бізнесу, то це викличе масу проблем у наступному році”, — резюмував експерт.

За матеріалами: Дело

 

Читайте также по теме