ГолосUA
09:13 14/04/2010

Якщо комунальні котельні опалюватимуть міста на дерев’яних відходах, можна економити 1,5 мільярда кубометрів газу

Перевівши комунальні котельні для обігріву міст на відходи з дерева, можна економити до 1,5 мільярда кубометрів газу на опалювальний сезон.

Про це повідомив голова Асоціації учасників альтернативних видів палива та енергії України Віалій Давій на прес-конференції, передав кореспондент ГолосUA.

«Вже сьогодні достатньо просто волі на рівні керівництва держави, і можна замінити у комунальному секторі близько 1 — 1,5 млрд. куб. м. газу, перевівши котельні на використання відходів деревини, соломи та інших аграрних відходів», — сказав експерт.

За його словами, котельні коштують достатньо дешево і фактор коштів при їх установці стоїть на 5 — 6 місці. Головне, на думку В. Давія, це прийняття рішення на рівні уряду. До того ж, окупність таких проектів становить 1 — 1,5 роки.

«Проект по окупності — мізерний. Котельня потужністю 5-6 мгВт, яка зможе обігріти місто в 40 — 50 тис. людей, тобто невеликий райцентр, окупається за 1,5 — 2 роки, що є дуже інвестиційно привабливим», — зазначив він.

Експерт додав, що витрати на сировину в подібних котельнях, складають 200 — 300 тис. за опалювальний сезон, у той час як для газових котелень потрібно близько 1,5 млн. грн. Також В. Давій навів приклад: установка на 2 мгВт буде коштувати від 700 до 800 тис. грн.

К. Коваленко

 

Читайте также по теме