Лана Лисовская
17:35 25/01/2011

Якщо створення СП з Росією дасть Україні газ і нафту, то українська влада погодиться на створення газотранспортного консорціуму — Азаров

Значного прогресу у переговорах з Росією щодо створення газотранспортного консорціуму з управління газотранспортною системою поки ще не досягнуто.

Про це заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров під час зустрічі з представниками німецьких компаній в Україні, передав кореспондент ГолосUA.

“Переговори тривають. Вони не зупиняються. Ми шукаємо складний компроміс. Розуміємо, що без згоди російської сторони та участі Євросоюзу модернізація української ГТС, її подальше існування і робота “Нафтогазу” не матиме перспективи”, — сказав М. Азаров, відповідаючи на запитання одного з представників німецьких компаній про стан переговорів по створенню СП.

Прем’єр-міністр України окреслив основні завдання переговорів. По-перше, це перегляд нерівноправної для України угоди та перехід на зрозумілі позиції. По-друге, за словами М. Азарова, Україна хоче отримати гарантії від ЄС, що тривалий час європейські країни купуватимуть газ у Росії, а Росія буде його продавати, при цьому Україна буде транзитувати цей газ.

“Поки, на жаль, не вдається досягти угоди трьох сторін”, — зауважив він.

За його словами, Росія пропонує Україні в цьому контексті створити спільне підприємство. “Виникає питання: які активи увійдуть зі сторони Росії у це СП. Якщо ці активи дозволять нам мати газ і нафту, то ми — за. Якщо ж це родовища, в які доведеться вкладати великі ресурси, незрозуміло коли ці витрати окупляться, то ми — проти”, — зазначив український глава уряду.

Він також зауважив, що є оптимістом, а тому впевнений що між Росією та Україною буде налагоджене стратегічне партнерство. “Ми націлені на досягнення взаємовигідної рівноправної угоди на багато років”, — наголосив М. Азаров.

Читайте также по теме