ГолосUA
08:27 07/03/2010

Янукович розповів, на яких умовах Україна увійде в ЄЕП

Україна ввійде в Єдиний економічний простір (ЄЕП) тільки на умовах Світової організації торгівлі (СОТ), членом якої вона є, заявив український президент Віктор Янукович і зазначив, що у зв’язку з цим потрібно, щоб інші учасники ЄЕП теж увійшли до СОТ.

"Ми дуже сильно відстали від цього процесу (створення ЄЕП), об’єктивно треба сказати. Крім того, Україна стала членом СОТ, сьогодні входження України в цей простір можливе лише на умовах СОТ. Ми хочемо, щоб якомога швидше наші партнери увійшли до СОТ" , — сказав Янукович в інтерв’ю програмі "Вести в субботу".

Він зазначив, що "ця тема (вступу в ЄЕП) залишається актуальною".

Росія, Білорусія, Україна та Казахстан ще в 2003 році мали намір створити Єдиний економічний простір (ЄЕП). Процес затягнувся у зв’язку з позицією України, яка виступала за створення зони вільної торгівлі в рамках ЄЕП, але відмовлялася входить до Митного союзу і виступала проти створення наднаціональних органів цієї організації. З приходом в 2005 році до влади президента Віктора Ющенка переговори щодо ЄЕП були припинені.

Президенти Росії, Білорусії і Казахстану на зустрічі в Алма-Аті 19 грудня домовилися створити Єдиний економічний простір до 1 січня 2012 року, а Митний союз трьох країн запрацював вже з 1 січня 2010 року.

За матеріалами: РИА "Новости" 

Читайте также по теме