ГолосUA
08:28 14/01/2009

Європа і досі не отримує газ, Росія та Україна звинувачують одне одного

Європейські споживачі не отримали російського палива, оскільки газ, який залишився в українському трубопроводі після припинення поставок, був розкрадений, — заявили в «Газпромі».

«Газпром» вже спрямував європейським партнерам повідомлення про форс-мажорні обставини, які заважають відновленню транзита.

Нагадаємо, у вівторок «Газпром» відновив поставки газу до Європи. У трубопровід було подано 76 мільйонів кубометрів палива, які мали б забезпечити потреби споживачів низки східноєвропейських країн, в тому числі Болгарії, Молдови, Македонії, де нестача газу відчувалась особливо гостро. Проте у підсумку паливо до них не дійшло. Відповідальність за це російська компанія поклала на Україну.

Україна ж сьогодні проінформувала Євросоюз про те, що дії Російської Федерації не дають можливості відновити транзит газу до Євросоюзу. Про це заявила прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко, відкриваючи засідання уряду. /> За її словами, про це вона проінформувала прем"єр-міністра головуючої в ЄС Чехії Мірека Тополанека.
Ю.Тимошенко, зокрема, відзначила, що заявка Росії на транзит газу була зроблена в напрямі, в якому йде протитеча українського газу. Крім того, існуючий тиск в ГТС не дозволяв здійснити транзит в тому незначному обсязі, який був заявлений російською стороною, відзначила прем’єр-міністр. При цьому вона підкреслила, що Україна готова вести транзит російського газу до Європи і висловила співчуття, що РФ до цих пір не відновила його постачання.

 

Читайте также по теме