ГолосUA
14:50 21/01/2011

Ющенко: День Соборності – це свято спільної волі народу

Третій президент України Віктор Ющенко привітав українців з Днем Соборності.

 

Про це повідомила прес-служба «Нашої України».

 

«День Злуки, День Соборності – особливий день нашого календаря. Це свято нашої історичної, національної єдності, яка за останні століття так часто розривалася чужими кордонами, чужими імперіями, чужими царями» — сказав В.Ющенко.

 

«У сучасному світі майбутнє мають лише єдині нації. Соборність є надійною передумовою розвитку країни. Бо тільки тоді сили народу не тануть на взаємному протистоянні, не розпорошуються на взаємне поборення – а спрямовані на творення, на майбутнє наших дітей. В українській історії не бракує прикладів, коли саме втрата єдності завжди вела і до втрати свободи та незалежності – а відтак мільйонних жертв і століть бездержавності», — йдеться в привітанні.

«День Соборності – це свято спільної волі народу. У прагненні соборності сконцентровано потужний духовний зміст, що дає сили українській нації і впевненість у майбутньому. Про це треба сьогодні пам’ятати. Адже найбільш небезпечним для соборності країни є власний розбрат і гуманітарна окупація, приниження статусу національних цінностей: мови, пам’яті та переписування нашої історії відповідно до радянських та імперських підходів», — зазначив третій президент.

 

«Не може бути двох державних мов, як і декількох ворогуючих православних конфесій чи конфліктуючих історій єдиної нації. Це треба нам добре усвідомити. Тому в цей день я звертаюся до громадян України, для яких важливе національне самовизначення та самооцінка. Саме тому я звертаюся до всіх українських патріотів. Нині час об’єднання – навколо національних цінностей, мета яких – зміцнення єдності України. Переконаний: це можливо лише через утвердження власної ідентичності, власного національного імені, мови, пам’яті, творення єдиного сучасного культурного, інформаційного українського простору, поширення знань українців про себе і свою країну», — підкреслив В. Ющенко.

 

«Окремо звертаюся до української інтелігенції, до лідерів думок українців. Від вас залежить, на які стандарти і приклади орієнтуватиметься суспільство багато років наперед і особливо наступне покоління. Лише соборна нація може бути сильною. Лише у єдності ми зможемо ефективно вирішувати великі економічні та соціальні завдання, які стоять перед країною. Лише спільними діями, лише в єднанні навколо національних цінностей та інтересів зможемо побудувати сильну, вільну та справедливу Україну, зробити її рівною серед рівних в Європейській спільноті. Зі святом Злуки! Слава Україні!»,- сказано в тексті.

 

Читайте также по теме