ГолосUA
09:43 18/12/2008

Ющенко каже, що гривня занадто «передевальвована» і звинуватив готівковий ринок у провокаціях

Президент Віктор Ющенко вважає курс гривні заниженим.

Про це він повідомив на брифінгу після наради із головою Нацбанку й міністром фінансів, повідомляють "Українські Новини".

"На мій погляд, гривня сьогодні є передевальвованою", — сказав він.

Ющенко також зазначив, що надходження валюти в Україну перевищують її відтік.

На внутрішньому ринку різниця між купівлею й продажем долара становить близько 2-3 млн. доларів.

В.Ющенко повідомив, що головною метою сьогоднішньої зустрічі було питання оцінки можливостей НБУ і Мінфіну щодо стабілізації на фінансовому ринку, а також узгодження спільних дій щодо виділення ресурсу на виплати пенсій, зарплат та інших соціальних видатків.

В.Ющенко підкреслив, що для такої ситуації немає об’єктивних підстав, оскільки сьогодні на українські рахунки валюти надходить більше, ніж списується з консолідованих рахунків суб’єктів господарювання.

«Ми кожен день накопичуємо валюту на балансах банківської системи – це говорить про те, що валютно-експортні операції повернулись на користь України, що темпи експорту сьогодні вищі, ніж темпи імпортних операцій», — підкреслив В.Ющенко, додавши, що це є «фундаментальною новиною», яка це говорить про те, що в Україні немає підстав економічного об’єктивного характеру для існуючого попиту на валюту.

Він вкотре зазначив, що основні ризики сьогодні йдуть від готівкового ринку, повідомляє УНІАН. «Він формує сьогодні всі провокації», — сказав Президент. Глава держави наголосив, що НБУ і Мінфін мають робити все, аби переконати людей і стабілізувати таким чином гривню.

В.Ющенко нагадав, що за останні три місяці було знято депозитів більше, ніж на 3 млрд. дол. На таку ж саме суму було придбано валюти. В.Ющенко підкреслив, що Мінфін та НБУ мають здійснити рішучі кроки, щоб дати позитивні сигнали для стабілізації гривні.

Читайте также по теме