ГолосUA
10:31 02/01/2009

Ющенко поінформував лідерів 8 країн про ситуацію навколо газу

Президент України Віктор Ющенко направив листи федеральному канцлеру Республіки Австрія Вернеру Файману, голові ради міністрів Італії Сільвіо Берлусконі, федеральному канцлеру Німеччини Ангелі Меркель, президентам Словаччини Івану Гашпаровичу, США — Джорджу Бушу, Угорщини — Ласло Шойому, Французької Республіки — Ніколя Саркозі, Чехії — Вацлаву Клаусу та голові Європейської комісії Жозеф Мануелю Баррозу.

Про це повідомили у прес-службі Президента.

Віктор Ющенко повідомляє про те, що протягом 2008 року Українська сторона вела складні переговори з Російською стороною щодо умов постачання в Україну російського природного газу та його транзиту через територію нашої держави до інших європейських країн у 2009 і наступних роках.

"Під час переговорів Українська сторона дотримувалася домовленостей, досягнутих Президентами обох держав 12 лютого 2008 року, і взаємних зобов’язань, зафіксованих у Меморандумі між Урядом Російської Федерації і Кабінетом Міністрів України про співпрацю в газовій сфері від 2 жовтня 2008 року", — наголошує глава Української держави.

У листах надано пояснення того, що, зокрема, положення Меморандуму передбачають, що при виконанні Українською стороною своїх зобов’язань щодо розрахунків за поставлений українським споживачам природний газ з 1 січня 2009 року будуть встановлені прямі довгострокові відносини між ВАТ „Газпром" і НАК „Нафтогаз України" щодо поставок і транзиту російського природного газу.

Окрім того, Меморандумом також передбачено поетапний перехід протягом трьох років до ринкових, економічно обґрунтованих і взаємоузгоджених цін на російський природний газ для споживачів України і тарифів на його транзит через територію України.

"Українська сторона 30 грудня 2008 року повністю розрахувалася з постачальником за природний газ, отриманий у поточному році", — запевняє Президент України європейських колег.

У листах повідомлено, що українська сторона продовжує переговори з російськими партнерами на основі положень згаданих Меморандуму і домовленостей. />  

Читайте также по теме