ГолосUA
19:10 23/01/2009

Ющенко привітав Патріарха Філарета з 80-річчям

Президент України Віктор Ющенко від імені Української держави привітав Патріарха Київського і всієї Руси-України, Предстоятеля Української православної церкви Його Святість Філарета з 80-річчям.

Про це ГолосUA повідомила прес-служба Президента України. 

На урочистостях з нагоди 80-річчя Патріарха Філарета, що відбулися сьогодні в Національній опері України, Президент подякував Патріарху Київському і всієї Руси-України за його багатолітню подвижницьку працю. «Ми сьогодні святкуємо ювілей людини, яка за 80 своїх літ пройшла зразкову дорогу свого світського, людського і духовного становлення», — сказав Президент. 

Віктор Ющенко наголосив, що він особисто шанує Патріарха Філарета як видатного діяча української Церкви, який присвятив себе служінню Господові й Батьківщині, як проповідника християнських цінностей. 

Він також звернув увагу, що завдяки праці Патріарха Філарета українською мовою перекладено всі визначні богословські книги. За його безпосередньої участі піднялися з руїн багато зруйнованих храмів.

Президент згадав принципову позицію Філарета та вибір, зроблений ним у 90-х роках. «Із Ваших багатьох подвигів, повчань, які Ви дарували й не тільки українській спільноті, найбільшим вашим подвигом було те, що на початку 90-х Ви вибрали єдино вірну дорогу — творення єдиної помісної православної церкви», — підкреслив В.Ющенко, додавши, що це був «надзвичайно мужній крок». За словами Президента, Патріарх Філарет став одним із провідників українського відродження. 

Віктор Ющенко підкреслив, що вірить у те, що в Україні буде утворено єдину помісну православну церкву. «Я в останній рік став оптимістом у цьому питанні», — додав Президент, наголосивши, що людей, які починають розуміти роль створення такої церкви, стає дедалі більше. «Ми маємо в цьому питанні унікального духовного провідника, Ваша Святосте, у Вашій особі», — підкреслив Глава держави. Президент наголосив, що утворення єдиної помісної православної церкви пов’язане з відродженням нашої держави. 

Віктор Ющенко також подякував Патріарху Філарету за його чітку громадянську позицію. 

Від імені України Глава держави побажав Патріархові Філарету доброго здоров’я, Божої милості, наснаги на многії літа та нових звершень у його патріаршому служінні. За багатолітню плідну церковну діяльність Президент також вручив Патріарху орден Свободи. 

 

Читайте также по теме