ГолосUA
13:12 05/12/2009

Ющенко пропонує лідерам п’яти ядерних держав підтвердити гарантії безпеки України

Президент України Віктор Ющенко пропонує лідерам п’яти ядерних держав провести переговори щодо підтвердження і посилення гарантій безпеки України, передбачених Будапештським меморандумом.

Про це ГолосUA повідомили в прес-службі глави держави.

За словами Президента, ускладнення архітектури безпеки у світі та в Європі вимагає від України здійснення дієвих кроків з метою посилення чинних міжнародних гарантій безпеки.

“Постає питання про необхідність вироблення в розвиток положень Будапештського меморандуму нового міжнародно-правового інструмента, який міг би дати відповідь на сучасні виклики національній безпеці України”.

Тому, запевнив глава держави, керуючись цими аргументами, він звернувся до лідерів держав ядерної п’ятірки – Великобританії, Китаю, Російської Федерації, Сполучених Штатів Америки та Франції з пропозицією провести переговори з метою підтвердження та посилення чинних гарантій безпеки України.

В.Ющенко нагадав, що на теренах України на той час було розгорнуто 1950 одиниць стратегічної ядерної зброї і 2883 одиниці тактичних ядерних боєприпасів. Це був третій у світі ракетно-ядерний потенціал, який за потужністю був більшим, ніж арсенали Великобританії, Франції та КНР разом узяті.

“Вважаємо, що такий крок слугуватиме не лише фактором урівноваження безпекового середовища на наших кордонах, але й дозволить ліквідувати рудименти розподільчих ліній на Європейському континенті, стане надійним інструментом розбудови України як миролюбної, стабільної, заможної та вільної країни в центрі Європи”, — додав він.

Нагадаємо, сьогодні виповнюється 15-а річниця підписання Будапештського меморандуму, який надав гарантії національної безпеки Україні з боку США, Російської Федерації та Великобританії. У подальшому до його положень приєдналися у формі окремих заяв Китай та Франція.

Будапештський меморандум був підписаний напередодні прийняття Верховною Радою України історичного рішення щодо набуття Україною членства в Договорі про нерозповсюдження ядерної зброї у статусі неядерної держави, а також приєднання як країни-спадкоємиці СРСР до Договору про скорочення та обмеження стратегічних наступальних озброєнь (Договору про СНО), дія якого спливає саме сьогодні.

Унікальність цього документа полягає в тому, що зафіксовані в ньому гарантії були надані Україні як державі, що добровільно відмовилася від свого ядерного арсеналу.

 

Читайте также по теме