ГолосUA
12:50 10/09/2009

Ющенко: Українське книговидання розвивається всупереч владі

На думку Президента України Віктора Ющенка, на сьогодні українське книговидання розвивається, проте це відбувається всупереч владі.

Про це він заявив під час 16-го «Форуму видавців у Львові».

«Львівський форум – подія загальнонаціональна. Він – дещо більше, ніж культурне явище. Це – територія культури, вільна від «пошлості» і нікчемності того псевдо-культурного середовища, в якому досі розривається простір України», — сказав Президент у вітальному слові.

Він констатував, що українське книговидання розвивається, проте, це відбувається всупереч владі. «Знаю це дуже добре, бо кожен свій указ, який здатен врятувати українську мову та українську книжку, проштовхую через байдужість чиновництва, яке в цій байдужості по суті змагається», — сказав Президент.

За умов, коли чинний уряд фінансує бюджетну програму «Українська книга» навіть гірше, ніж у попередні періоди, громадськість має зайняти свідому і активну позицію.

«Повинен бути свідомий, широкий і постійний національний, громадський тиск на владу. Його мета – єдина національна система книгорозповсюдження. Його мета – пільги для української книжки і україномовних книгарень. Його мета – масштабна державна закупівля українських книг для шкіл і бібліотек – у кожному місті, містечку і селі. Його мета – підтримка україномовного простору в Україні та за кордоном. І його найбільша мета – національне пробудження, пробудження думки – здорове, наступальне, нехай несподіване у виявах, але живе, динамічне і творче», — сказав Президент.

Глава держави звернувся із закликом до усіх провідних громадських діячів України – незалежно від походження, мови та віри стати поруч з ним та президентом «Форуму видавців» пані Олександрою Коваль і започаткувати рух на підтримку читання в Україні. «Я закликаю усіх українців, всіх громадян України допомогти рідній книжці – купувати, читати і розповсюджувати її. Я закликаю усіх нас, українство, зуміти стати єдиною інтелектуальною силою, чий розум, талант і енергія, попри все, об’єднають всі наші власні досягнення для зустрічі з новою Україною», — сказав Президент.

Він також закликав усю національну громадськість про\довжувати активні зусилля у справі відновлення історичної пам’яті, рідної мови, єдиної Церкви, відновлення пам’яток історії, створення центрів українського духу – від Мистецького Арсеналу у Києві і Форуму видавців у Львові до майбутньої появи Українського університету у Севастополі у системі філій провідних університетів.

За матеріалами: прес-служби Президента

 

Читайте также по теме