ГолосUA
10:48 16/02/2010

З правової точки зору можливі лише дві дати проведення місцевих виборів — Томенко

З правової точки зору місцеві вибори в Україні можуть відбутися у березні-травні 2010 року, або 27 березня 2011 року.

Про це повідомив віце-спікер Микола Томенко на брифінгу у парламенті, передав кореспондент ГолосUA.

Коментуючи ситуацію, що склалася довкола визначення дати проведення виборів до органів місцевого самоврядування та свій проект постанови про призначення чергових виборів депутатів місцевих рад, заступник голови парламенту сказав: «Можна говорити лише про дві дати, усі решта виходять із політичної доцільності», — сказав він.

М. Томенко зазначив, що сьогодні ведеться дискусія про чотирирічний або п’ятирічний термін діяльності органів місцевого самоврядування. Він нагадав, що стаття 141 Конституції України передбачає, що депутати сільської, селищної, міської, районної та обласної ради обираються строком на п’ять років. «Натомість голови — на 4 роки. Тож якщо виходити з мотивації Верховної Ради, яка прийняла рішення проводити вибори до органів місцевого самоврядування 30 травня, то воно базувалося на визначенні терміну діяльності системи місцевого самоврядування на 4 роки», — пояснив він.

Водночас М. Томенко висловив переконання, що за сьогоднішніх обставин: «Відсутність бюджету, оскарження результатів виборів та конфлікт між терміном повноваження різних інститутів місцевого самоврядування, можлива дата виборів — 27 березня 2011 року», — сказав він.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла за основу і в цілому проект постанови про втрату чинності постанови парламенту щодо призначення чергових виборів депутатів міських рад, міських, сільських, селищних голів у 2010 році. 

За відповідне рішення проголосувало 250 народних депутати з 420 зареєстрованих, передав кореспондент ГолосUA.

О. Каретнікова

 

Читайте также по теме