ГолосUA
06:44 19/03/2010

За 10 років Україна втратила понад 1000 культурних цінностей, про які тепер можна дізнатися з нового „Каталогу”

За 10 років з України було викрадено і вивезено за кордон понад 1000 культурних цінностей: в середньому по дві культурні цінності на тиждень. Такі дані містить другий в історії України ілюстрований «Каталог культурних цінностей, викрадених з державних музеїв, заповідників, установ та приватних колекцій (1999 – 2009 рр.)», представлений у друкованій та електронній версіях.  

Це перший значний професійний доробок Державної служби контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України. В ньому вміщено реєстр усіх втрачених Україною культурних цінностей за 1999 – 2009 рр, до якого увійшли матеріали, надані Міністерством внутрішніх справ України, Міністерством культури і мистецтв Автономної Республіки Крим, управліннями культури обласних, Київської та Севастопольської міських адміністрацій. Видання стало можливим завдяки меценатській підтримці Гільдії антикварів України. Воно доповнено фотоілюстраціями і складається з 9-ти розділів за видами викрадених культурних цінностей, що містять більш ніж 1000 позицій.

Під час презентації „Каталога”, яка відбулася 18 березня у Міському музеї «Духовні скарби України» , Голова Державної служби контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України Юрій Савчук висловив думку, що „Каталог стане у професійній нагоді в першу чергу, працівникам митних, правоохоронних і прикордонних органів, а також представникам дипломатичних установ України за кордоном…”

За даними, що їх навів пан Ю. Савчук, першою вдалою спробою представити інформацію щодо втрат культурних цінностей за 14 років – з 1984 до 1998 року – було видання «Каталогу культурних цінностей, викрадених із музеїв та культових споруд України (1984-1998 рр.)», здійснене Національною комісією з питань повернення в Україну культурних цінностей у співпраці з Державною митною службою України більше десяти років тому.

І. Тимошенко

 

Читайте также по теме