ГолосUA
11:14 12/06/2009

За 10 років вийде енциклопедія «Історія міст і сіл України»

Протягом десяти років у світ вийде нова редакція енциклопедичного видання «Історія міст і сіл України».

Про це на пленумі Національної спілки краєзнавців України повідомив директор Інституту історії України НАНУ академік Валерій Смолій, передав кореспондент Голос.UA.

У роботі пленуму з започаткування нового національного проекту взяли участь відомі вчені, громадські і державні діячі, народні депутати, представники Національної академії наук, Кабінету Міністрів України та ін.

Голова спілки Петро Тронько повідомив, що сучасні дослідники у процесі роботи будуть використовувати досвід Харківського університету ім. В.Н. Каразіна, де діє центр краєзнавства. Сформовані центри краєзнавства створюватимуть в районах мережі робочі групи для підготовки обласних томів.

Також науковці мають намір звернутися до влади з пропозиціями про створення координаційного наукового центру з питань краєзнавства — Інституту краєзнавства в структурі Національної академії наук України, а також про фінансове та матеріально технічне забезпечення підготовки енциклопедичного видання.

«Підготовка і видання багатотомної історії міст і сіл повинна дати могутній поштовх у розвитку краєзнавства, його наукових і громадських форм. Нове видання має бути достойним пам’ятником історії нашого талановитого українського народу», — сказав П. Тронько.

Нагадаємо, востаннє 26 том видання «Історія міст і сіл УРСР» був виданий ще у 1974 році.

Н. Малиняк

 

Читайте также по теме