ГолосUA
12:15 31/05/2009

За 2008 рік з 2 тисяч хабарників до в’язниці потрапили лише 57

Із 1900 хабарників, виявлених впродовж 2008 року, лише 57 було засуджено до реального позбавлення волі.

Про це заявив доктор юридичних наук Микола Хавронюк в інтерв’ю виданню «Дзеркало тижня».

За інформацією експерта, із цих 1900 хабарників перед судом постало тільки 674.

«З них виправдано — 3, звільнено від кримінальної відповідальності — 128. Із 543 засуджених 377 звільнено від покарання, -зазначив він. — Зі 166 засуджених з призначенням покарання 106 відбулися штрафом, а ще троє — арештом і обмеженням волі».

На його думку, для протидії корупції слід забезпечити менш суворі види покарання, яких не можна уникнути, наприклад, у вигляді значних штрафних санкцій.

«Протидіяти цьому масовому явищу можна лише шляхом вжиття до винних у хабарництві осіб не так суворих, як негайних і неминучих заходів адміністративного характеру в такій їх сукупності: 1) конфіскація предмета хабара; 2) стягнення штрафу (наприклад, у п’ятикратному розмірі предмета хабара) і 3) безумовне відсторонення винного від посади із забороною обіймати такі посади надалі протягом тривалого терміну», — запропонував експерт.

Хавронюк також наголосив, що реальна адміністративна відповідальність з істотними штрафними санкціями і без відстрочок і можливості уникнути покарання матиме більший вплив, ніж рідко використовувана кримінальна.

 

Читайте также по теме