ГолосUA
12:27 20/09/2010

За перше півріччя 2010 року АМКУ оштрафував 5 відділень комунальників

У першому півріччі поточного року Антимонопольний комітет України притяг до відповідальності 5 природних монополістів за зловживання своїм становищем під час встановлення комунальних тарифів.

Про це сьогодні під час круглого столу повідомив в.о. голови Київського обласного відділення АМКУ Володимир Висотін, передав кореспондент ГолосUA.

За його словами, органи Комітету впродовж тривалого часу ведуть роботу щодо запобігання порушенням конкурентного законодавства на ринках житлово-комунальних послуг. Так, у першому півріччі цього року Київське обласне відділення АМКУ притягнуло до відповідальності 5 природних монополістів за зловживання монопольним становищем під час встановлення комунальних тарифів. Зокрема, КП КОР «Фастівводоканал», КП КОР «Таращатепломережа», КП КОР «Тетіївтепломережа», КП «Бучатепломережа» та Бориспільського РПТМ «Райтепломережа».

Як зазначив В. Висотін, виконавці послуг не дотримувалися порядку затвердження тарифів, а споживача повідомляли про змінені тарифи після їх введення у дію. В той же час, Відділення встановило, що окремі суб’єкти господарювання застосовують тарифи без отримання висновку від Держінспекції з контролю за цінами. Так, в Київській області 8 підприємств не отримали такі висновки: КП КОР «Фастівводоканал», Боярського головного виробничого управління житлово-комунального господарства, ДП «Чорнобильсервіс», КП КОР «Києво-Святошинська тепломережа», ДЖЕП «Дослідницьке», КП «Теплотрансбуд», КП «Бучатепломережа» та Макарівська КЕЧ району.

«За наявною у Відділення інформацією станом на сьогоднішній день зазначені порядки в Київській області практично відсутні. Фактично, оприлюднення інформації в більшості випадків полягає лише у повідомленні в засобах масової інформації про вже встановлений розмір цін тарифів», — зазначив В.Висотін.

У свою чергу представники областей зазначили, що встановлених законами термінів для затвердження тарифів та винесення їх на громадські обговорення недостатньо. В результаті страждають і підприємства, і споживачі житлово-комунальних послуг.

М. Олексевич />  

Читайте также по теме