ГолосUA
08:39 16/09/2009

За півроку в Україні викрали 180 людей

За першу половину поточного року міліція зареєструвала понад 180 випадків викрадення людей і навмисного позбавлення волі.

Ще сотні зникають безвісти, переважно це діти та підлітки, а також молоді люди у віці 25-35 років, в основному ті, хто пішов з дому у пошуках роботи.

Зниклих шукають за стандартною схемою. Перевіряють чотири версії. Людина могла стати жертвою нещасного випадку або вчинила самогубство, пропала на заробітках, здійснила злочин і переховується, або просто не хоче про себе повідомляти.

З останніми найважче — навіть якщо правоохоронці знайдуть людину, то не мають права повідомляти радісну звістку родичам через небажання зниклого спілкуватися.

Новітня допомога у розшуку — аналіз ДНК. В Україні 5 лабораторій, які проводять такі дослідження. Тут своя база даних ДНК знайдених тіл, які ніхто не впізнав. Люди, які розшукують близьких, можуть порівняти з ними дані зниклих. Але щоб зробити аналіз безкоштовно, треба взяти довідку в міліції про те, що людина справді зникла.

На практиці ця процедура може затягтися надовго. Бо в Україні досі немає закону, що регулює проведення аналізу ДНК.

Щоб збільшити шанси знайти людину, правоохоронці радять зважити на два моменти. По-перше, треба надати якнайбільше інформації про зниклого. По-друге, заявляти у міліцію одразу, як запідозрили щось негаразд. Умова, щоб пройшло три доби з моменту зникнення, стверджують у міліції, вже неактуальна.

Крім того, при кожному управлінні карного розшуку працює оперативно-довідкова служба. Туди надходить інформація з лікарень, моргів та містяться дані про людей, які втратили пам’ять.

Напередодні стало відомо про чергове потрапляння українців у рабство. 17 моряків обманним шляхом перемістили через кордон і незаконно утримували на території Камеруну і Беніну.

За матеріалами ТСН

 

Читайте также по теме