ГолосUA
17:57 24/07/2009

За півроку за паління оштрафували 28 тис. українців

За перші півроку працівники міліції склали понад 28 тисяч протоколів за паління у заборонених місцях.

Це майже на 20% більше, ніж у аналогічному періоді 2008 року, повідомила прес-служба Міністерства внутрішніх справ України.

Потенційних «штрафників» МВС попередили: «аби не потрапити, як мовиться, у протокол, не варто дефілювати із запаленою цигаркою чи люлькою у закладах охорони здоров’я, навчальних закладах, спортивних спорудах, об’єктах культури, залах чекання пасажирів на залізничних, авто- і аеровокзалах, вагонах потягів, салонах таксі (зокрема маршрутних), громадському транспорті, ліфтах, дитячих майданчиках тощо».

Працівники закону також зазначили, що згідно з законодавством палити дозволено лише у спеціальних місцях. Зокрема, власники (орендарі) окремих приміщень зобов’язані відвести місця для куріння, обладнати їх витяжною вентиляцією чи іншими засобами видалення диму, а також розмістити наочну інформацію про розташування таких зон та про шкоду тютюнопаління.

Водночас на підприємствах громадського харчування для осіб, які не курять, повинно відводиться не менше половини площі закладу, звільненої від впливу тютюнового диму. У готелях для не курців теж з’являється прерогатива – на них повинно бути виділено щонайменше 50% номерів.

Правоохоронці також нагадали, що уповноважені особи виконкомів сільських, селищних, міськрад і члени громадських формувань мають право, як і міліціонери, складати адмінпротоколи за куріння у заборонених місцях, наслідком чого може стати попередження або накладення штрафу від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 – 170 грн.). Повторне протягом року вчинення такого порушення тягне за собою накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (до 340 гривень).

 

Читайте также по теме