ГолосUA
18:03 09/12/2009

За рік в Німеччині будуть визнаватися українські дипломи

Уряд Німеччини на сьогоднішньому засіданні вирішив спростити процедуру визнання закордонних дипломів про технічну і вищу освіту. Нові правила повинні набрати чинності до 1 січня 2011 року.

"Заходи, що приймаються, мають на меті з одного боку — ліквідовувати брак кваліфікованих кадрів, а з іншого – підвищити ефективність процесу інтеграції", — заявила міністр освіти і наукових досліджень ФРН Аннетте Шаван (Annette Schavan).

За її словами, з точки зору економіки це абсолютно необхідний крок, якщо врахувати що в найближчі десять років виникнуть гігантські проблеми в зв’язку з недостатньою кількістю фахівців.

Уповноважена федерального уряду з питань інтеграції Марія Бемер наголосила, що в результаті нововведень виграють близько 500 тисяч чоловік. Багато хто з них наразі займає робочі місця, які не відповідають їх кваліфікації. Так, нерідко лікарі з вищою освітою працюють санітарками. "Рішення уряду — важливий сигнал для таких мігрантів, які віднині можуть бути впевнені в тому, що їх потенціал буде визнаний", — підкреслила Бемер.

Досі право на визнання дипломів про освіту стосувалося громадян країн Євросоюзу і пізніх переселенців. Це питання знаходиться в компетенції федеральних земель, тому в кожній з них встановлені власні правила, які реегулюють відповідні процедури. В зв’язку з цим Аннетте Шаван закликала уряди федеральних земель вже наступного року уніфікувати законодавство в цій сфері. "Ми не можемо більше чекати і розкидатися ресурсами", — заявила глава міністерства освіти ФРН.

За матеріалами: Немецкая волна

 

Читайте также по теме