ГолосUA
11:22 14/04/2009

За рік вартість квартир на вторинному ринку впала вдвічі

За рік вартість квартир на вторинному ринку впала майже вдвічі. За даними Спілки фахівців нерухомості України, рекордне падіння цін відбулося в сегменті однокімнатних квартир. Якщо в І кварталі 2008 року квадратний метр в однокімнатних квартирах коштував 3333 долари, то в І кварталі 2009-го ціна знизилася до 1878 доларів. Ціни на двокімнатні квартири впали на 39%, трикімнатні — на 38%, написало “Дело”.

Головними причинами такого стрімкого обвалу цін ріелтори називають згортання іпотечного кредитування і знецінення гривні. Разом з тим фахівці ринку нерухомості повні оптимізму. На їхню думку, ціни на однокімнатні квартири досягли дна.

"Вже зараз кількість операцій по однокімнатних квартирах зросла", — заявив президент Союзу фахівців нерухомості Олександр Рубанов. Повне одужання вітчизняного ринку нерухомості очікується до 2010 року, одразу після проведення президентських виборів.

Фахівці говорять, що сьогодні найбільшою популярністю у покупців користуються однокімнатні квартири. В першу чергу це пов’язано з відносною доступністю такого житла. "Зараз для охочих купити однокімнатну квартиру — рай на землі, пропозицію перевищує попит в 10 разів і можна торгуватися", — підтверджує фахівець компанії "Вогні Оболоні" Микита Майхровський.

Гендиректор Concorde Development Валерій Кирилко розповів, що у всі часи великий попит мали однокімнатні квартири, а зараз, коли ціна знизилася і народ перейшов з іпотечного кредитування на 100%-у передоплату, їм вигідніше за все купувати саме однокімнатні. "В середньому зараз таке житло в Києві можна купити за 50 тисяч доларів", — говорить Кирилко. />  
Як зазначають експерти, більш за все попит впав на трикімнатні квартири. Такі об’єкти, розташовані в Дарницькому районі Києва, подешевшали за останніх 12 місяці на 63%. Менше всього впали ціни в центрі столиці. Так, наприклад, в Печерському районі, за квадратний метр сьогодні доведеться заплатити 4,45 тисяч доларів, тоді як минулого року та ж площа коштувала в середньому 5,71 тисяч (-22%).

Варто зазначити, що в елітному секторі нерухомості продаж зараз практично "заморожений". "Коли відбувся обвал цін, стало невигідно продавати дорогі квартири за низькими цінами. Тому такі операції на даний момент просто зупинені", — пояснює Олександр Рубанов.

Учасники ринку вважають, що ціни на житлову нерухомість найближчим часом продовжать падіння. Хоча, як зазначають експерти, динаміка зниження значно сповільниться. "В ІІ кварталі 2009 року очікується спад на 2% в місяць в кожному сегменті ринку", — резюмує Рубанов.

Деякі аналітики упевнені, що стабілізація цін можлива вже на початку 2010 року. У свою чергу перший віце-президент Союзу фахівців з нерухомості України Ігор Однопозов вважає, що при відновленні кредитування може поновитися швидке зростання цін. Але це може відбутися лише через декілька років.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Державна іпотечна установа (ДІУ) в рамках державної програми фінансування добудови будинків з 70%-м ступенем готовності видаватиме кредити лише тим громадянам, хто раніше виступав приватним інвестором об’єкта.

Раніше міністр регіонального розвитку і будівництва Василь Куйбіда заявляв, що пільгові іпотечні кредити найперше отримуватимуть громадяни, що стоять у чергах на отримання квартир.

Тобто, якщо людина профінансувала 80% вартості свого майбутнього житла, на 20% залишку суми вона отримає пільговий кредит. Позику приватним інвесторам видаватиме забудовник із коштів, наданих йому ДІУ. Процентна ставка у такій позиці становитиме 14,6% річних у гривні, а термін кредитування буде до 30 років.

 

Читайте также по теме