ГолосUA
16:27 31/05/2010

Заборона мирних зборів набула масового характеру — правозахисник

Заборона владними структурами проведення мирних зборів і акцій набула масового характеру із приходом нової влади.

Таку заяву зробив член правління Української Гельсінської спілки Володимир Чемерис на засіданні круглого столу.

За його словами, зараз жоден мітинг, який не влаштовує владу або власників великого капіталу, забороняється владою, при чому із порушенням Конституції України: “акції забороняються, по-перше, за рішенням суду, а друге, і без рішення суду”.

Так, за словами Чемериса, 15 травня представники міліції перешкодили проведенню в Харкові акції “Заберемо з Харкова сміття”

“Міськвиконком прийняв собі якесь рішення, де написано, що треба узгоджувати із так званою узгоджувальною комісією. Очевидно, що ця постанова не конституційна, тому що згідно 92 статті Конституції України виключно законами України може встановлюватися реалізація прав українських громадян”, — розповів правозахисник, наголосивши, що подібні порушення відбулися і в Дніпропетровську, і в Севастополі, наразі відбуваються у Харкові.

Крім того, за його словами, відбуваються кричущі факти втручання у внутрішні справи України іноземних держав. Так, наприклад, посольство КНР надіслало до МЗС України листа із проханням заборонити акцію української громадської організації Фалун Гонг, яка складається з громадян України, в результаті чого суд заборонив акцію, навіть не запросивши на засідання представників громадської організації.

“Ці порушення не почалися з приходом нової влади, були так само заборони і за допомогою “кишенькових судів”, і без будь-яких рішень судів. І тільки зараз вони набули такого масового характеру”, — підкреслив Володимир Чемерис.

М. Мамаєва />  
 

Читайте также по теме